Spisak pitomaca Srpskog privrednog društva „Privrednik“ (1897-1947) Reviewed by Momizat on . Portal Poreklo daje vam link prema veoma korisnoj bazi podataka na kojoj se nalazi popis 36.775 pitomaca Srpskog privrednog društva "Privrednik", koji su, u per Portal Poreklo daje vam link prema veoma korisnoj bazi podataka na kojoj se nalazi popis 36.775 pitomaca Srpskog privrednog društva "Privrednik", koji su, u per Rating: 0
You Are Here: Home » Trag » Sajtovi » Spisak pitomaca Srpskog privrednog društva „Privrednik“ (1897-1947)

Spisak pitomaca Srpskog privrednog društva „Privrednik“ (1897-1947)

PrivrednikPortal Poreklo daje vam link prema veoma korisnoj bazi podataka na kojoj se nalazi popis 36.775 pitomaca Srpskog privrednog društva „Privrednik“, koji su, u periodu od 1897. do 1947. godine bili upućivani na „naukovanje“ (zanat) širom nekadašnje Austrougarske monarhije, a doncije i Kraljevine SHS i Jugoslavije. 

Spisak može veoma lako da se pretražuje po prezimenima i mestu porekla.

Osnovni podaci koji se dobijaju su godina kada je pitomac upućen na „naukovanje“ (poslednja godina je 1945.), pod kojim rednim brojem (koji je ujedno i redni broj njegovog arhivskog dosijea), prezime, ime i ime oca pitomca, mesto porekla, ime posrednika (poverenika „Privrednika“), kao i podatke o poslodavcu, njegovog struci i mestu naukovanja.

Inače, osnovna ideja Srpskog privrednog društva „Privrednik“, koje je postojalo i delovalo 50 godina (1897-1947) bila je da siromašnu srpsku seljačku decu osmišljeno i sistematski upuućuje na zanatsko i trgovačko naukovanje u najrazvijenija središta, kako bi se iz njihovih redova formirao novi, preduzetnički sloj u srpskoj zajednici, do tada uglavnom „vojno“ (Vojna krajina) orjentisanoj.

Za uvid u bazu podataka kliknite na sledeći link:

Srpsko privredno društvo „Privrednik“, spisak pitomaca


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top