Poreklo prezimena, selo Gornja i Donja Bodežišta (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Gornja i Donja Bodežišta u Gatačkoj Površi. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Potokom rastavljena na veći dio u prisojnoj (Gornja Bodežišta) i manji dio u osojnoj strani (Donja Bodežišta). Gornja pod odsjecima planine Vučeva, a Donja u ravnici.

Selo čitluk Čengića koji žive u Aziji. Ućemisili zemlju i hak im nije težak.

I u Gornjim i u Donjim Bodežištima kuće jako raštrkane. U cijelom selu samo dvije grupe zbijenih kuća. U Gornjim ima 24, a u Donjim 10 kuća.

O postanku seoskog imena ima samo nagađanja.

  • Najstarija porodica ŽARKOVIĆI potiče iz Srđevića.
  • DAMJANCI su davno doselili iz Dulića (Gacko), zbog sukoba s nekim Muslomanom, koga suubili. Da ne bi izgubio svoju glavu, dade Smailagi svoju zemlju, a ovaj ga naseli u Bodežištima.
  • GUTOVIĆI su Božovići iz Trebjese kod Nikšića. Pobjegli su od zuluma nikšićskih Turaka pod okrilje Smailagino, koji ih naseli u Bodežištima.
  • TERZIĆI su starinom iz Trnovice (Rudine), odakle su radi turskog zuluma pobjegli na Bodežišta.
  • BEJATI su iz Rudina prešli u Žanjevicu, a Smailaga ih preselio na Bodežišta.
  • MILOVIĆI su starinom Miljani iz Banjana, prešli radi krvne osvete. Na krvnom miru bi uglavljeno da ubojica mora seliti, a ostalo brastvo ostaje tamo.
  • HADŽIĆI su iz Lisine u Pivi. Živjeli su i u Bosni.
  • PETKOVIĆI su od Sniježnice kod Fojnice. Jedan im se stari oženio bulom i pobjegao u Bosnu. Njega i dvojicu braće mu Smailaga objesio, a ostale uzeo za kmetove inaselio ih u ovo selo.
  • POPADIĆI su došli iz Gareve iza Petkovića.
  • MILJANIĆI su doselili iz Pive još prije vladike Rada zbog pokolja s Crnogorcima.
  • VRATKOVIĆI su Đuričići iz sela Vratkovića (Gacko).
  • GRKOVIĆI su pobjegli s Pržina (Gacko) u ono doba kad su imanja manastira Papraće u tom selu popaljena.

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. miletavojinovic

    pitanje, odakle su se nastanili zarkovici ili su tu autohtoni od najstarijih nemanjica

  2. goran saponjic

    Pored sela bodezista grkovici su ziveli a zive i danas u selu vrba kod gacka na planini volujak.ovi grkovici nisu rod sa onima u bodezistima koji slave djurdjevdan.ovi u vrbi su dosli iz sela ljubomir slavili sv stefana a u ljubomir dosli kao grkavci iz trebinjskih brda pobegli u vrbu jer je u ljubomiru ubijen neki aga.neki su od ovih grkovica iz vrbe uzeli za slavu sv nikolu.odlazili su u 18veku u bihor i za stari vlah ali ih i danas ima u vrbi

  3. goran saponjic

    PO TVRDNJI KLJAJEVICA GRKOVICI SU ZIVELI I U GORNJIM I DONJIM BODEZISTIMA U KOJIMA JE NEKAD BILO MNOGO VISE KUCA GDE SU SE ONI DOSELILI IZ SELA PRZINE.GORNJA BODEZISTA SU NA BRDIMA DONJA MALO DALJE I U RAVNOJ RUDINI.OVI GRKOVICI IZ GORNJIH BODEZISTA OVE RODJAKE IZ DONJIH BOD.TJ IZ RUDINE ZVALI SU SAPONJE PO NEKOM NJIHOVOM PRETKU DA BISE MEDJUSOBNO RAZLIKOVALI.PO RECIMA KLJAJEVICA I GRKOVICI I GRKOVICI SAPONJE ODLAZILI SU I NA ZAPAD U DALMACIJU I NA ISTOK U SRBIJU STARI VLAH U 17VEKU

  4. Goran

    Ovi Grkovići u Bodežištima su se u Pržinama zvali Šaponje.Uzeli su svoj nadimak Grkovići kao svoje prezime.I slavu Stevanjdan su promenili za Sv.Jovana.Njihovi su srodnici Šaponje u Starom Vlahu na Uvcu.Zvali su ih Grkovići u Pržinama po starom prezimenu Grkavci iz Grahova.

  5. Goran

    Ispravka prethodnog teksta.Ovi Grkovići u selu Bodežišta nisu slavili Stevanjdan,i nisu od Grkavaca.Oni su iz sela Rast kod Nevesinja,a slava im je bila Đurđevdan,potiču od Čupkovića iz Udrežnja kod Nevesinja.Grkovići u selu Vrba kod Gacka su od Grkavaca kod Trebinja.Čupkovići u Udrežnja su imali nadimak Grci.