Poreklo prezimena, selo Dražljevo (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Dražljevo u Gatačkoj Površi. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Na nižim partijama brda Bukovog Rta, uz drum koji ide iz Gacka u Foču.

U selu su tri grupe kuća, koje sve skupa zauzimaju prostor dug 3 do 4 kilometara. Sve tri grupe u račvama rijeke Vranjače i Vrbe.

U selu svega 13 kuća, i to u Gornjem Dražljevu 6, a u Donjem Dražljevu, u istočnoj grupi 4 i u zapadnoj 3 kuće. Na jugu katuni porodice Tabakovića s Mrežnice (Rudine) na kojima se i zemlja obrađuje.

Od starina ima na mjestu koje se zove Krs’ nekoliko ”grčkih grobnica” i jedan krst gdje su se nekad sreli svatovi i iskrvili se.

  • Selo prvobitno bilo katun GLOGOVACA iz Cernice koji se ovdje stalno nastaniše kad ih Turci istjeraše. Njihovog roda ima u Gračanici, Nevesinju i u Bosni. Slave Đurđevdan.
  • POPOVIĆI su porijeklom od Kisića iz Prijevora (Rudine); došao jedan Glogovcima u najam, zagledao se s njihovom djevojkom i oženili ga. Sin tog najamnika bio je pop, a iza njega, vele, bilo je 10 popova iz toga plemena. Još ih ima u Gračanici, u Bosni (Kamenici i Tutnjevcu). Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.