Poreklo prezimena, selo Pržine (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Pržine u Gatačkom Polju. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Dvadeset minuta istočno od Stepena, u višoj karsnoj zaravni koja se može smatrati pravim škrapskim poljem.

U selu 15 znatno zbijenih kuća. Svaka kuća ima svoje torine u Zaselju, gdje stoka ostaje preko zime i u proljeće.

Seljaci se čude od kud njihovom selu ime Pržine, kad u njemu nema pržine (pijeska). Ovo selo s Danićima bilo vakuf manastira Papraće u Bosni, pa su Turci oteli od manastira. Prije današnjih stanovnika, stanovali su u selu Avdalovići, Šarenci i Simonovići. Prvi otišli u Stepen, a drugi zbog turskog zuluma u Crnu Goru, a o Šarencima se ne zna ništa. Ova pričanja o manastiru Papraći interesantna su i zbog toga što kod manastira Papraće u Bosni ima dosta Šarenaca koji pričaju da su porijeklom iz Gacka.

  • Današnji stanovnici ŠAROVIĆI starinom su iz Riđana u Crnoj Gori, živjeli su u Grahovu kao bratstvo Vujičići, a odatle su se zbog tjeskobe preselili na Pržine. Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Goran

    U ovom selu Pržine živeli su u 17vekuŠaponje Grkovići koji su u to selo došli iz Bosanskog Grahova iz sela Pržine pa su po tom selu i ovo mesto gde se naselili nazvali.Starinom su bili Grkavci iz Riđana,Grahovsko polje.U ovom selu su ubili nekog Turčina,te su Turci u znak osvete svoje imanje manastira Papraće spalili,a Šaponje odatle pobegnu u Stari Vlah,Komarane.Od njih su jedni pobegli u selo Bodežišta oni odbace prezime Šaponje prozovu se Grkovići u Bodežištima.U ovo selo Pržine kasnije se doselili još neka bratstva iz Riđana,komšije ovih Grkavaca Šaponja.

    • Nebojša

      Interesantan je ovaj podatak o nastanku imena sela Pržine kod Gacka kao i o stanovnicima ovog sela u 17 vijeku.Iko potičem iz ovog sela, do sada nijesam došao do bilo kakvog saznanja o nastanku imena sela, niti o stanovicima prezimena Šaponje odnosno Grkavac.Obzirom da podatke o ovom selu koje Jefto Dedijer iznosi u “HERCEGIVINA” smatram paušalnim i od “čibuka”, vrlo sam zainteresovan za podatke o ovom selu ( nastanak imena, prezimena itd.) kao i pisane izvore tih podataka ako upšte postoje.
      Goran je u predhodnom komentaru dao vrlo interesantne podatke koji su potpuno nepoznati makar u ovom selu.Zamolo bih Gorana , ako zna nešto više (ili makar da ukaže na izvore ovih saznanja), da napiše širi komentar.