Порекло презимена, село Пржине (Гацко)

Порекло становништва села Пржине у Гатачком Пољу. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

Двадесет минута источно од Степена, у вишој карсној заравни која се може сматрати правим шкрапским пољем.

У селу 15 знатно збијених кућа. Свака кућа има своје торине у Засељу, гдје стока остаје преко зиме и у прољеће.

Сељаци се чуде од куд њиховом селу име Пржине, кад у њему нема пржине (пијеска). Ово село с Данићима било вакуф манастира Папраће у Босни, па су Турци отели од манастира. Прије данашњих становника, становали су у селу Авдаловићи, Шаренци и Симоновићи. Први отишли у Степен, а други због турског зулума у Црну Гору, а о Шаренцима се не зна ништа. Ова причања о манастиру Папраћи интересантна су и због тога што код манастира Папраће у Босни има доста Шаренаца који причају да су поријеклом из Гацка.

  • Данашњи становници ШАРОВИЋИ старином су из Риђана у Црној Гори, живјели су у Грахову као братство Вујичићи, а одатле су се због тјескобе преселили на Пржине. Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Горан

    У овом селу Пржине живели су у 17векуШапоње Грковићи који су у то село дошли из Босанског Грахова из села Пржине па су по том селу и ово место где се населили назвали.Старином су били Гркавци из Риђана,Граховско поље.У овом селу су убили неког Турчина,те су Турци у знак освете своје имање манастира Папраће спалили,а Шапоње одатле побегну у Стари Влах,Комаране.Од њих су једни побегли у село Бодежишта они одбаце презиме Шапоње прозову се Грковићи у Бодежиштима.У ово село Пржине касније се доселили још нека братства из Риђана,комшије ових Гркаваца Шапоња.

    • Небојша

      Интересантан је овај податак о настанку имена села Пржине код Гацка као и о становницима овог села у 17 вијеку.Ико потичем из овог села, до сада нијесам дошао до било каквог сазнања о настанку имена села, нити о становицима презимена Шапоње односно Гркавац.Обзиром да податке о овом селу које Јефто Дедијер износи у “ХЕРЦЕГИВИНА” сматрам паушалним и од “чибука”, врло сам заинтересован за податке о овом селу ( настанак имена, презимена итд.) као и писане изворе тих података ако упште постоје.
      Горан је у предходном коментару дао врло интересантне податке који су потпуно непознати макар у овом селу.Замоло бих Горана , ако зна нешто више (или макар да укаже на изворе ових сазнања), да напише шири коментар.