Порекло презимена, село Ми(х)ољаче (Гацко)

Порекло становништва села Миољаче (данас Михољаче) у Гатачкој Површи. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић.

 

Куће по вртачам и на обронцима појединих узвишења које се зову: До, Метериз, Чаклини, Карача, Долинари, Вукодоли, Крстаче и Јованово Брдо).

Цијело село откупљено.

Куће разбијене на мале групице са 3 до 5 кућа. Куће завучене у стране и долове. У селу свега 46 кућа.

Како је постало име селу није познато.

У старом гробљу Говедарице имале засебно своје, Зеленовићи своје. Данас ново гробље заједничко.

  • Најстарија породица су ГОВЕДАРИЦЕ. Они су старином из Херцег-Новога. Неко вријеме живјели су у Скроботну (у Рудинама), одакле су изгонили љети стоку на Миољаче које су доцније претворили у обично село. Кад су Говедарице доселиле на Миољаче, овај је крај био тако ријетко насељен, да је било по 3 и 4 сата од села до села.
  • ЗЕЛЕНОВИЋА неки предак побјегао је из Дробњака због некакве ”крви”.
  • ЋЕРАНИЋИМА се само ругају да су од цигањке исто као и Ребићима и Шојићима у Јасенику. О свом поријеклу не знају ништа више.
  • ДИВЉАН је из Краварева. Мати му је била од Зеленовића па кад је обудовјела, довела га собом.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Milenko

    Niste pomeniluli da su najstarije porodice,odnosno starosjedioci,porodice Solaja,Kosovici,Kosutici i Kasavise(kojih trenutno nema ).To svi znaju,i mislim da treba da ro stoji u zapisu o ovome selu.

  2. ivan

    Prateci moje poreklo stigao sam do Ceranica iz Miholjace. i onda se razocaram jer nista vise ne pise.
    Ja sam inace Sekulic iz Loznice poreklom od Sekule iz Planine koji je poreklom od Ceranica iz Svojdruga (Rogacica) kod Bajine Baste.
    Bio bih zahvalan ako neko znba nesto detaljnije o poreklu Ceranica

  3. Govedarica Momcilo

    Najstarije znano poreklo potice sa Korzike ,prezime je bilo Belini,zatim dolazak u Herceg Novi u 16 tom veku, prezime Bijelic,pa preseljenje u Miholjace koje je osnovao Jovo Bijelic i posle aneksije za vreme popisa stanovnika upisano je prezime Govedarica jer su svi bili na bacijama i cuvali goveda