Порекло презимена, село Мала Грачаница (Гацко) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Мала Грачаница у Гатачком Пољу. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло становништва села Мала Грачаница у Гатачком Пољу. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Александар Маринковић » Порекло презимена, село Мала Грачаница (Гацко)

Порекло презимена, село Мала Грачаница (Гацко)

Порекло становништва села Мала Грачаница у Гатачком Пољу. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

На лијевој страни ријеке Грачанице, у присоју, на брежуљцима: Јасике и Ћуковина. У Грачаници имају имања и сељаци околних села који су искуповализемљу од исељених Муслимана.

У селу свега 11 кућа, које су разбијене у двије групе, а једна кућа је одвојена.

Најстарије предање зна за кнежевску породицу Живковиће, од које су данашњи муслимани Звиздићи. Звиздићи су примили ислам зато што је један Муслиман напао на његову жену па му се друкчије није могао осветити.

  • БЈЕЛОГЛАВИ су послије Живковића најстарији становници у М. Грачаници. доселили су прије 200 година, а не знају одакле. Били поповска фамилија чији се задњи поп дао под окриље ага Хоџића и преселили се у Лазариће.
  • ИВКОВИЋЕ је довео ага с Миољача.
  • ГЛОГОВЦИ иза окупације купили земљу у Аговића и преселили с Дражљева у Грачаницу.
  • ТАБАКОВИЋ је из Рудина пошао по најму и то најприје у (породици) Дивљана у Кравареву, доцније је постао Дедагин млинар и остао у Грачаници.
  • ПОПОВИЋИ су послије окупације купили земљу од Аговића и прешли с Дражљева у Грачаницу.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 


Коментари (3)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top