Порекло презимена, село Мала Грачаница (Гацко)

Порекло становништва села Мала Грачаница у Гатачком Пољу. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

На лијевој страни ријеке Грачанице, у присоју, на брежуљцима: Јасике и Ћуковина. У Грачаници имају имања и сељаци околних села који су искуповализемљу од исељених Муслимана.

У селу свега 11 кућа, које су разбијене у двије групе, а једна кућа је одвојена.

Најстарије предање зна за кнежевску породицу Живковиће, од које су данашњи муслимани Звиздићи. Звиздићи су примили ислам зато што је један Муслиман напао на његову жену па му се друкчије није могао осветити.

  • БЈЕЛОГЛАВИ су послије Живковића најстарији становници у М. Грачаници. доселили су прије 200 година, а не знају одакле. Били поповска фамилија чији се задњи поп дао под окриље ага Хоџића и преселили се у Лазариће.
  • ИВКОВИЋЕ је довео ага с Миољача.
  • ГЛОГОВЦИ иза окупације купили земљу у Аговића и преселили с Дражљева у Грачаницу.
  • ТАБАКОВИЋ је из Рудина пошао по најму и то најприје у (породици) Дивљана у Кравареву, доцније је постао Дедагин млинар и остао у Грачаници.
  • ПОПОВИЋИ су послије окупације купили земљу од Аговића и прешли с Дражљева у Грачаницу.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Milovan Cicvaric

    Zvizdici poticu od Dura Knezevica a ne od Zivkovica . Pre ce biti da zena Dura Mehmeda Zvizdica Slava potice od ovih Zivkovica . Jer je Duro u Gacku napravio dzamiju a u njenom rodnom selu Gracanici crkvu . Zvizdici nikada nisu ziveli u Gracanici odnosno Knezevici .

  2. vaske

    Zvizdici poticu od Djura Knezevica koji je primio islam . Djuro je imao brata Vasa od kojih poticu Vasovici iz danasnje Pive