Poreklo prezimena, selo Gukoš (Ljig)

6. maj 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Gukoši (sada Gukoš), opština Ljig. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ovo se selo nalazi sa obe strane Dragobiljske Reke, pri njenom ušću u Ljig, koji graniči ovo selo sa zapadne strane. Dolina Dragobiljske Reke ovde je dosta stešnjena, a pri ušću se širi zbog doline Ljiga. Razvođe između ovih dvaju reka zavrašava se ovde dugačkim bregom Boblijom, zvanu još i Lisine. Na severnoj strani ovog brega, koja se blagim nagibom spušta u dolinu Ragobiljske Reke, nalazi se jedan deo seoskih kuća; to je jače izdvojen zaselak Lipovica. Sa desne strane Dragobiljske Reke, u pravcu kuda teče Ljig, poređana su tri visoka brega: Boblija (pored one na levoj strani), Spasojevina i Gukoško Brdo. Po stranama i kosama ove Boblije i supadini Gukoškog Brda nalaze se ostale seoske kuće.

Izvori.

Najglavniji su izvori: Pantelića Izvor, Dobra Voda, Hajdučka Voda, sva tri u Lipovici, Toškanja, Zmajevac u Gukoškom Brdu i drugi.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je većim delom između i iznad kuća po imenovanim bregovima, a manjim deloj je pored Ljiga i nešto malo pored Dragibiljske Reke. Dobre je rodnosti. Najveće su njive pri vrhu Lipovice (na Bobliji).

Nešto retke šume je rastureno po krajevima i po selu. Podeljena je i sve se vipše krči.

Tip sela.

Selo je razbijenog, pravog starovlaškog tipa. Seoske su kuće jako rasturene i skrivene. Razlikuju se četiri zaseoka: Lipovica, Boblija, na stranama Boblije na desnoj strani Dragobiljske Reke, Petakovac i Vignjica, na kosama ovoga brda.

Ispod Gukoškog Brda, pored Ljiga i puta koji tuda preko ove reke vodi za Valjevo, na ataru ovog sela, nalazi se malo zbijeno naselje, zvano „Na Ljigu“, gde su: opštinska sudnica, mehana, osnovna škola, dva dućana, dve čarugdžije, tri terzije i nekoliko kuća.

Svega u selu ima 67 kuća, od kojih u Lipovici 16, Bobliji 23, Petakovcu 24 i Vignjici 4 kuće.

Ime selu.

U narodu se priča da su ovde nekad živela dva brata: Guko i Branko, od kojih je prvi sa porodicom zauzeo atar sela Gukoši, a drugi Brančića, te su po njima ova sela dobila imena.

 

Poreklo stanovništva.

Sem jedne familije od 3 kuće doseljene iz Kadine Luke, u selu su sve starinci. I svi, kao u Brančićima, slave Đurđevdan.

U Lipovici su: Pantelići i Damnjanovići. Ovi poslednji imaju odseljenih rođaka u Meslođinu (Mislođinu, op. Milodan) – Okrug beogradski, Srez posavski, gde su poznati pod imenom Gukošana.

Na Bobliji su: Milićevići, Jeladijevići, Miladinovići, Martinovići, Gajići, Rosići, Jankovići, Radivojevići i Sajići. Poslednji su doseljeni iz Kadine Luke i slave Tomindan.

U Petakovcu su: Vasiljevići, Ilići, Lukići, Rafailovići, Lekići, Boškovići i Sajići.

U Vignjici su: Boškovići, Andrići i Gajići.

U Gukošima je zavetina kad i u Brančićima.

 

IZVOR: Miloje T. Rakić, “Kačer”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. miroslav

    a gde se u gukosima nalaze jovicici

  2. Jovicic

    A Jovicici???