Poreklo prezimena, selo Žanjevica (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Žanjevica u Gatačkoj Površi. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Jedno od najviših hercegovačkih sela (oko 1200 m), pod Lebršnikom, na istočnoj i zapadnoj strani jednog rta.

Svi seljaci slobodni kmetovi; tu je zemlja bila njihova svojina (planina) i onda, dok su još iz Rudina izgonili na planinu.

U selu 4 grupe, jako razštrkanih i po gajevima razređenih kuća.

Ime selu došlo od brda Žanjevice.

Pričaju o nekakvu Mitru Ćesaru koji je imao mnogo stoke i koji je živio u pećini Zjatlu. Ima priča o zakopanom blagu, bakovu mesu, vosku, o vilinskim dvorovima u ”Vilinoj Pećini” i o avetima u Bajnoj Pećini.

  • Najstarija porodica RONČEVIĆI s Pilatovca u Rudinama; ovdje im je najprije bila planina. S njima su isto brastvo SAVIĆI. Slave Đurđevdan.
  • BEJATOVIĆA neki predak došao je iz Korita Rončevićima u najam, koji ga oženi svojom djevojkom, a ovaj primi njihovo krsno ime.
  • RUDOVIĆI su Borisavljevići iz Riđana kod Nikšića. Ovdje ih naselio aga.
  • MILETIĆI su ”nedavno” pobjegli iz Nikšića, što su za tursku nagradu ubili nekog Crnogorca.

Sve porodice slave Đurđevdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Nebojša

    interesuje me prezime Savić koji slave sv.Georgija(Đurđev dan) moj pra pra koji je verovatno iz Žanjevice otišao u hajduke bio hajduk i vratio se nakon 18 godina da obiđe bratstvo i zarobe ga u Gacku tada je pod prisilom morao promeniti srez .Njegovo ime bilo je Đorđe ili Đorđije, Đorđo su ga zvali.Doselio se u Kijevski srez i tu je u selu Presjenica kupio porodično imanje i Han .Pa rođaci javite se.Mi sada pod drugim prezimenom živimo u Beogradu i Istočnom Sarajevu.

    • Milan Savić

      Ja sam Milan Savić. Deda mi je Ilija Savić iz Žanjevice . Bio u Americi, dobrovoljac u I svetskom ratu, naselio se na Kosovu 1921, gde je poginuo 1943. godine. Sada moja porodica živi u Beogradu. Slavimo sv. Đorđa.
      Pozdrav