Poreklo stanovništva, selo Draglica (Nova Varoš)

27. april 2013.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Draglica, opština Nova Varoš. Prema knjizi Ljubomira Ž. Mićića, izdanje iz 1906. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Šarko.

 

Položaj sela.

Draglica je jugozapadno od Murtenice i ispod Međeg Brda, Karaulištine, Klikova i Ošte Kose se strmenito spušta u Uvac. Mnogo je brdovita i krševita.

Izvori.

Glavni su izvori: Drenova voda u Tustom Brdu, Kutlacka Česma, Kara-Jankovića Česma pod Stjenom, Šuljagića Česma, Ajdučica i Stojkovača u Murtenici.

Zemljište i šume.

Zemljište se zove: Pragovi, Dolovi, Ograda i Nokli. Šume i ispaše su: Zbjegovište, Brežđe. Ljutak, Borova Glava, Karanovo Brdo, Gornje Livadice, Jelje, Kara-Jankovića Prisoje, Bregovi, Čukanova Dolina i Pleće. Zakosa imaju u Zlatiboru u Borjima, a njiva u Zdravčićckom Polju.

 

Poreklo stanovništva.

Pod Murtenicom su 15 k. Grujičića, 2 k. Arsenijevića, 15 k. Kutleša, 4 k. Kara-Jankovića, preko Kutleškog Potoka, Peruničić i po 3 k. Kovačevića i Zečevića. Do Zlatibora u Vranjevskom Prisoju su Šuljage (15 k.), i 5 k. Šišaka u Tustom Brdu. Dve trećine sela u donjem delu delom je nenaseljeno i puno golih, krševitih brda.

U Vranjevskom Prisoju stanovali su neki: Vranjevići. Vrlo davno su doseljeni od planine Zlatar.

Šuljagići (Šišaci) od nekih Lučića (Sierčića), koji sad žive isturčeni na granici Bosne. Zbog Turaka su i pobegli. Slave Tomin-dan i od njih su Čumići u Alin Potoku.

Kutleši doseljeni pre 200 godina iz Kutlovca kod Priboja „progonjeni od Turaka“, slave Jovan-dan i ima ih u Čajetini i Alin Potoku.

Grujičići (Savkovići) iz užičkih Skržuti „za stokom“, slave Đurđev-dan i ima ih u Alin Potoku.

Kara-Jankovići iz Drobnjaka, slave Đurđev-dan i od njih Pavlovići u Čajetini.

U početku 19. veka doseljeni su: Peruničići „iz Turske“. slave Đurđev-dan.

Kovačevići (Panovići) iz Drobnjaka, slave Đurđev-dan.

Arsenijevići iz Sjeništa od Varage, daljom poreklom su od Lima, slave Savin-dan.

Zečevići od istoimenog roda iz Rasnice, daljom poreklom su iz Drobnjaka, slave Jovan-dan.

 

IZVOR: Ljubomir Ž. Mićić, „Zlatibor“. Priredio saradnik portala Poreklo Šarko.

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Nebojša

    Draglica je Zlatibor ne pravedno je odvojena od matične opštine Čajetine 1958 god. u čijem je administrativnom sastavu oduvek bila i biće opet ako Bog da sreće! preporučujem knjigu Draglica ispod Murtenice Ljubomira Šuljagića to je doslovno lična karta ovog zlatiborskog sela.

  2. Dusanka

    Kako se može naručiti knjiga Ljubomira Šuljagića?
    Ima li da se kupi u crkvi U Draglici?

  3. Ljubomir Šuljagić

    Dušanka, zovni me pa ćemo se dogovoriti u vezi knjige. Ljubomir Šuljagić, 064-19-33-999

  4. Nevena

    Postovanje interesuje me poreklo porodice savkovic nova varos slava Sv. Arxangel Mihailo kako da pronadem to znam da se moj pradeda zvao Adam i poginuo je u ratu

  5. Ljubomir Šuljagić

    Jedna ispravka:Mićić je naveo da je “5 kuća Šišaka u T. Brdu”. To je greška, Šišaci nikad nisu živeli u T. Brdu, oni naseljavaju kotlinu ispod Murtenice, kada se sa Šuljaške previje spustite prema istoku.