Poreklo prezimena, selo Vrpolje (Bileća)

22. april 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zarječje, opština Bileća. Prema studiji Jevta Dedijera „Bilećke Rudine“ iz 1903. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Žarko Rogan.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva

Po narodnom pripovedanju, sva su vrpoljska sela mlada, jer im se zna za postanak. Po ostacima iz starina, moglo bi se uzeti za Brani Do, Brovu, Boriloviće  i Borkovića Bare, a Vrpolje izgleda mnogo starije.

Postanak i zasnivanje ovih sela, uzima se uglavnom za doseljavanje ovih porodica koje su nastanile ta sela. Današnje porodice su Miljanovići, Petkovići, Ivanovići, Borkovići, Čečuri i Čeri, poreklom iz Nikšića. Priča se da su se u najstarije vreme zvali Ugrenovići. Ovde su ih doselili tri brata sa majkom i naselili samo Vrpolje. Po pripovedanju seljaka u Vrpolju nije bilo nikakvih naselja. Od ta tri brata na množilo ze za neko vreme nekoliko kuća. U to vreme, u Brovoj, Borilovićima, Borkovića Bare i Brani Do nije bilo nikakvog stanovništva. Najpre su na tim selima bile samo seoske torine, a na tim torinama su kasnije zasnovana sela. Slave Aćimovdan.

Tolji su poreklom sa Bogdašića u Vrbičkoj banji. Pričaju da su u tom selu starinci i da su živeli najviše od stoke, planina im je bila Somina. Znaju da su se zvali Duždevići, a bilo ih je više porodica sa raznim prezimenima. O svom raseljenju iz Bogdašića, pričaju sledeće: Jednom, kad je njihov stari hteo kretati u planinu, krene put Trebinja da kupi čobanima opanaka. Dođe kod jednog trgovca i pogodi sa njim goveđu kožu. Pošto nemade novca da mu plati, a trgovac mu ne htede da ti na veresiju, Tolj mu se zakle rečima:”Ako ti ne platim do Ilindana, daću ti cele Bogdašiće!“. Trgovac pristade. Tolj zaboravi na dogovor, pa ode posle Ilindana da plati. Trgovac nije hteo pristati, pa ih raseli sa Bogdašića. Sad ih ima u Humnini (kao u Ljubini, Čapljini, Mostaru idr). Slave Đurđevdan.

Batinići kažu da su poreklom od nekog najamanika koji je čuvao stoku kod starih Ugrenovića. Slave Jovanjdan.

Savići su se doselili pre 80 godina iz Polica kod Trebinja. Pre toga su bili Vlačići. Slave Jovanjdan.

Andrići su se doselili iz Crne Gore (zaboravljeno mesto), radi siromaštva. Njihovoih porodica ima u Trebinju, Nevesinju, Herceg-Novom i Visokom. Slave Jovanjdan, a prislužuju Miholjdan.

Budnići su se pre osamdeset godina doselili iz Borča zbog siromaštva. Slave Jovanjdan.

Muslimani Abduli kažu da su se doselili iz Trebinja pre potonje kuge. Ovde žive kao stočari i težaci.

Milinići su se ovde doselili iz Podosja od Bileće pre četrdeset godina. Drago Milanić se oženio u Ivkovićima, ali je nakon njegove smrti žena otišla sa decom u svoj rod. Slave Nikoljdan, a prislužuju Gospođindan.

 

IZVOR: Jevto Dedijer, Bilećke Rudine, 1903. godine

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Žarko Rogan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.