Порекло презимена, село Врпоље (Билећа)

22. април 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Зарјечје, општина Билећа. Према студији Јевта Дедијера „Билећке Рудине“ из 1903. године. Приредио сарадник портала Порекло Жарко Роган.

 

Постанак села и порекло становништва

По народном приповедању, сва су врпољска села млада, јер им се зна за постанак. По остацима из старина, могло би се узети за Брани До, Брову, Бориловиће  и Борковића Баре, а Врпоље изгледа много старије.

Постанак и заснивање ових села, узима се углавном за досељавање ових породица које су настаниле та села. Данашње породице су Миљановићи, Петковићи, Ивановићи, Борковићи, Чечури и Чери, пореклом из Никшића. Прича се да су се у најстарије време звали Угреновићи. Овде су их доселили три брата са мајком и населили само Врпоље. По приповедању сељака у Врпољу није било никаквих насеља. Од та три брата на множило зе за неко време неколико кућа. У то време, у Бровој, Бориловићима, Борковића Баре и Брани До није било никаквог становништва. Најпре су на тим селима биле само сеоске торине, а на тим торинама су касније заснована села. Славе Аћимовдан.

Тољи су пореклом са Богдашића у Врбичкој бањи. Причају да су у том селу старинци и да су живели највише од стоке, планина им је била Сомина. Знају да су се звали Дуждевићи, а било их је више породица са разним презименима. О свом расељењу из Богдашића, причају следеће: Једном, кад је њихов стари хтео кретати у планину, крене пут Требиња да купи чобанима опанака. Дође код једног трговца и погоди са њим говеђу кожу. Пошто немаде новца да му плати, а трговац му не хтеде да ти на вересију, Тољ му се закле речима:”Ако ти не платим до Илиндана, даћу ти целе Богдашиће!“. Трговац пристаде. Тољ заборави на договор, па оде после Илиндана да плати. Трговац није хтео пристати, па их расели са Богдашића. Сад их има у Хумнини (као у Љубини, Чапљини, Мостару идр). Славе Ђурђевдан.

Батинићи кажу да су пореклом од неког најаманика који је чувао стоку код старих Угреновића. Славе Јовањдан.

Савићи су се доселили пре 80 година из Полица код Требиња. Пре тога су били Влачићи. Славе Јовањдан.

Андрићи су се доселили из Црне Горе (заборављено место), ради сиромаштва. Њиховоих породица има у Требињу, Невесињу, Херцег-Новом и Високом. Славе Јовањдан, а прислужују Михољдан.

Буднићи су се пре осамдесет година доселили из Борча због сиромаштва. Славе Јовањдан.

Муслимани Абдули кажу да су се доселили из Требиња пре потоње куге. Овде живе као сточари и тежаци.

Милинићи су се овде доселили из Подосја од Билеће пре четрдесет година. Драго Миланић се оженио у Ивковићима, али је након његове смрти жена отишла са децом у свој род. Славе Никољдан, а прислужују Госпођиндан.

 

ИЗВОР: Јевто Дедијер, Билећке Рудине, 1903. године

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Жарко Роган

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.