Poreklo prezimena, selo Zarječje (Bileća)

20. april 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zarječje, opština Bileća. Prema studiji Jevta Dedijera „Bilećke Rudine“ iz 1903. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Žarko Rogan.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva

O postanku ovih sela ne zna se ništa. Mosko, Žudojevići i Skrobotno zasnovani na mestima starih sela; pamte se i imena starih porodica koje su tu stanovale. Na Mosku su stanovali Mačari koji su se pre dvesta godina odselili u Bosnu i danas žive na Glasinjcu. Na Skrobotnu su živeli Krunići, koji su doselili u Budoši (Anđelići), a u Žudojevićima i Malini živeli su Mališnici. U Orau i Paniku se ne pamti nikakvo starije stanovništvo, a seljaci ne znaju da li su njihovi stari zasnovali selo ili su našli tragove starih sela. Sudeći po ostacima od starina i ova su sela zasnovana na starijim selištima. Iz ovoga se vidi da su zarječka sela dosta stara i da su osnovana pored starijih selišta i na njihovim mestima. 

Najstarija porodica u ovim selima su Vujnovići. Oni ne znaju o svom poreklu ništa. Niti znaju kada su se tačno, niti odakle doselili. Neki misle da su poreklom iz Vranjskih od velike porodice Vujovića. To misle zato što u Vranjskim i dan danas ima Vujnović čatrnja, i što Vujovići kao i oni slave Nikoljdan.

Iza Vujnovića, po starini, na prvo mesto dolaze Vučinići. Oni pričaju da su “zamenile” došle iz Crne Gore, iz sela Zadubja. Pre nego što su došli u ova sela, stanovali su u Gonjevu kod Trebinja i zvali se Rađeni. Od njih su Muslimani Rađeni u trebinjskom kotaru. Živeli su neko vreme na Mosku, a danas žive u Orau i Paniku. Slave Đurđevdan.

Glogovci su se doselili pre 300 godina iz Miruša. O svom poreklu ne znaju ništa dalju. U Mirušama misle da su Glogovci najstarije stanovništvo opštine. Od njih su Muslimani Kapičići u Mrežici i u Bileći. Slave Đurđevdan.

Parežani misle da su od iste porodice od koje su Babići i Avdići na Planoj i Zimonjići u Gacku. Kažu da su se doselili iz Pareža, sa leve strane Trebišnjice. Bilo je tu devet brata i svi su izginuli, kada su im jednom udarili Turci. Njihove porodice i deca su pobegle u Gluminu i tu su živeli trideset godina. Odatle su se odeselili u Panik. Slave Lazarevdan.

Kureši su se doselili iz Zvijerine. Tu su živeli od pamtiveka. O svom doseljavanju, pričaju sledeće: Lazar Peciret (koji se peva u narodnim pesmama) bio je sestrić Kurešima. Kako je i ovuda vodio čete, svraćao je češće u ujčevinu. Kad su to čuli Turci, skupiše čete, dođoše u Kureše, poklaše ovnove i volove, a pobiju najbolje sudove pčela. Lazar je bio sa društvom u Sitnici, pa kad je čuo za to, dođe i pokolje Turke. Radi toga se Kureše raseliše iz Zvjerine, a krenuše put Stoca i Humine, a samo jedna porodica dođe u Ora.

Butulije su se doselile iz Markovine u Crnoj Gori. Pradeda Butulija, Gavrilo, umro je pre devedeset godina, a doselio ih je otac Gavrilov. Dakle, ima oko 150 godina kako su se Butulije doselile. Slave Jovanjdan.

Đaići su se doselili pre 150 godina iz Korjenića. Doselio je otac Petra Đaića koji je umro pre deset godina, a živeo je 120 godina. Isto su pleme sa Matilovićima u Izgorima pod Volujakom. Slave Stevandan.

Boboti su poreklom iz Prijevora od plemena Predojevića, a ogranak su porodice Jokanović. Živeli su u Bileći, pa su ih Turci digli u Čepalicu. Odatle su doselili u Panik. Slave Nikoljdan.

Milenići su se doselili pre 60 godina iz Bileće, radi zavade sa Turcima. I danas ima tamo njihovih plemena. Slave Nikoljdan.

Dutine su se doselile radi siromaštva iz Vrbna, pre osamdeset godina. Slave Nikoljdan.

Isto tako, radi siromaštva, u XIX veku su se doselili Čučci iz Dubočana. Slave Lučindan.

Vidačići su prešli na aginski čitlug sa Branog Dola. Prvo su stanovali na Paniku, pa su onda prešli u Duobčane. Slave Nikoljdan.

Kapor je doselio pre deset godina iz Odžića, tražeći bolji čitluk. Poreklom su od Kapora u Mirilovićima. Slave Jovanjdan.

Đedovići su poreklom sa Grahova. Na Mosko su se doselili iz Ora pre trideset godina. Bili su Butulijni sestrići, pa pošto im je umro otac, preselili su se na Mosko. Slave Petkovnicu.

Mijanići su poreklom od Mijanića u Ljubomiru. Na Mosko su se doselili iz Branog Dola. Slave Nikoljdan.

Iz ovoga se vidi da su zarječka sela veoma stara. U njima ima starijih doseljenika. Pojedine porodice su veoma razgranate i žive u dva, tri sela. Ali, vidi se da se stanovništvo mnogo više množilo doseljavanjem, nego priraštajem. I Ovde su se vrlo često menjala porodice. Tome su uzrok aginski čitluci. Najviše su se porodice doseljavale radi siromaštva. Većina današnjih porodica se doselila u devetnestom veku, dok se za ostale ne može utvrditi vek doseljavanja. Većina stanovništva je poreklom iz Crne Gore. Osim toga, ima porodica koje su se doselile iz rudinskih sela, u kojim su oni stranci, a jedna porodica ne zna odakle je.

 

IZVOR: Jevto Dedijer, „Bilećke Rudine“. Priredio saradnik portala Poreklo Žarko Rogan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.