Порекло презимена, село Раковица (Чајетина)

18. април 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Раковица, општина Чајетина. Према књизи Љубомира Ж. Мићића, издање 1906. године. Приредио сарадник портала Порекло Шарко.

 

Опис села

Раковица је засеок Гостиља. Од њега је издвојена на северозападу, заклоњена Вујачицом и Језеринама, на југозападу Раковичким Осојем и Чиготом, а на западу Чеповом (мој додатак – Раковица је данас самостално насеље у саставу општине Чајетина). Већином је каменита. Извора има доста: Врело у Раковичком Осоју, од кога тече повећа река у Катушницу, под Комом, код Пећине, у Паљевима, Зауглини (вода му лети веома хладна – „најбоља у Србији“).

Порекло становништва

Пре 300 година досељен је из Јабланице Илија Раковац, пошто су му Турци растерали задругу од 76 чељади. Илија добегне у Раковачку Пећину под Чиготом (та је пећина дубока 20. висока 10. а широка 11 м.), где доцније направи кућу (место где је била та кућа сад се зове Кућиштина). Том приликом око 40 чељади од његове задруге, колико је могао тада знати Илија. населило је се у Дружетићима код Пожеге, негде око Чачка и још дубље у Шумадији. Сад његових потомака има 32 куће и зову се Савковићи, Станковићи, Марковићи и Алексијевићи. Славе Никољ-дан.

Године 1876. досељен је из Челица Танасијевић. Тада су једни од његове породице одсељени код Бјеле Цркве близу Пожеге и у драгачевску Краварицу.

 

ИЗВОР: Љубомир Ж. Мићић, „Златибор“. Приредио сарадник портала Порекло Шарко.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.