Poreklo prezimena, selo Rakovica (Čajetina)

18. april 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rakovica, opština Čajetina. Prema knjizi Ljubomira Ž. Mićića, izdanje 1906. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Šarko.

 

Opis sela

Rakovica je zaseok Gostilja. Od njega je izdvojena na severozapadu, zaklonjena Vujačicom i Jezerinama, na jugozapadu Rakovičkim Osojem i Čigotom, a na zapadu Čepovom (moj dodatak – Rakovica je danas samostalno naselje u sastavu opštine Čajetina). Većinom je kamenita. Izvora ima dosta: Vrelo u Rakovičkom Osoju, od koga teče poveća reka u Katušnicu, pod Komom, kod Pećine, u Paljevima, Zauglini (voda mu leti veoma hladna – „najbolja u Srbiji“).

Poreklo stanovništva

Pre 300 godina doseljen je iz Jablanice Ilija Rakovac, pošto su mu Turci rasterali zadrugu od 76 čeljadi. Ilija dobegne u Rakovačku Pećinu pod Čigotom (ta je pećina duboka 20. visoka 10. a široka 11 m.), gde docnije napravi kuću (mesto gde je bila ta kuća sad se zove Kućiština). Tom prilikom oko 40 čeljadi od njegove zadruge, koliko je mogao tada znati Ilija. naselilo je se u Družetićima kod Požege, negde oko Čačka i još dublje u Šumadiji. Sad njegovih potomaka ima 32 kuće i zovu se Savkovići, Stankovići, Markovići i Aleksijevići. Slave Nikolj-dan.

Godine 1876. doseljen je iz Čelica Tanasijević. Tada su jedni od njegove porodice odseljeni kod Bjele Crkve blizu Požege i u dragačevsku Kravaricu.

 

IZVOR: Ljubomir Ž. Mićić, „Zlatibor“. Priredio saradnik portala Poreklo Šarko.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.