Poreklo prezimena, selo Anđelići (Bileća)

18. april 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Anđeliđi, opština Bileća. Prema studiji Jevta Dedijera „Bilećke Rudine“ iz 1903. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Žarko Rogan.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva

Za Dubočane se pripoveda da su u najstarije vreme bili imanje manastira Dobrićeva. Ima njiva za koje se priča da su nekad bili manastirski vinogradi. Na Petrinji ima mala crkvica za koju se priča da su je gradili kaluđeri manastira Dobrićeva svojim čobanima, koji su u ovom selu stalno kod torina živeli.

U Vrbnu se priča da su tu najpre živeli Grci, pa da je posle došlo srpsko pleme Mališevci, koje je dugo živelo tu i sagradilo crkvu Sv. Jovanu i stražište na Zelenikovoj Glavici. U to vreme, priča se, da je u Klobuku bio Vujica Vojvoda, koji se zavadio sa Mališevcima zbog neke crkve, pa na njih digne vojsku i sve ih pobije. Groblje im je u Grablju u Donjem Vrbnu. Posle Mališevaca, u Vrbnu su živeli Jalovičići i Glavovići. Posle njih su stanovali Ateljevići koji su sad u ljubomirskoj opštini. Za Budoši se samo zna da je u najstarije vreme živeo Trivko Ninković sa šest sinova. Jednom je, priča se, Trivko privrgo plug pred Đurđevdan da ore. Kad je došlo vreme za ručak, snaja mu donese, pa zajedno sedoše i pojedoše. Kako radnici sedoše, snaja samo uzdahnu, pa Trivko vide da mu je snaja gladna, te zakolje vola i omrsi se u sred posta. Potom se spakova i ode put Sarajeva. Od njega su Ninkovići u Sarajevskom Polju.

Po ovim predanjima zaključujemo da su Budoši i Vrbno nastali na mestima nekadašnjih naselja, a da su Dubočani nastali na manastirskom polju.

Najstarije porodice u ovoj opštini su Jankovići, Anđelići i Ninkovići.

Jankovići ne znaju kako su se doselili u ovo selo. Oni samo znaju da su od porodice Mališevaca, što su starinom iz Maline, pa se svojataju sa svim potomcima te porodice. Slave Ignjatdan.

Anđelići su se doselili od nekuda iz Crne Gore u Petroviće u Oputnoj Rudini. Tu su ih bila samo tri brata. Jednom prilikom se posvađaju sa Turcima i ubiju jednog pašaliju, te Turci uhvate dva brata a treći pobegne u Zupce. Tu je živeo nekoliko godina, a onda dođe na Mosko. Najkasnije se pridvori uz Rizvanbegovića iz Trebinja, te ga ovaj naseli na svom čitluku u Dubočinama. Anđelići slave Jovanjdan.

Ninkovići su pre sto i pedeset godina živeli u jezerima u Drobnjacima. Ima ih, kažu, i danas tamo. Jednom prilikom u njihovu kuću dođoše Turci, počeše praviti zulume, te ih ovi pobiše. Radi toga pobegoše u Riđane kod Nikšića. Tu su ostali dve godine dok im se nije “obaznalo”. Odatle pobegoše i nastaniše se u Rikalu kod Arslanagić Mosta (kod Trebinja). Odatle su prešli u Necvijeće (selo u trebinjskom kotaru, jugoistočno od Vrbna), a odatle u Vrbno i Buduši. Onaj Trivko, što se odselio u Sarajevo, imao je brata Sima od koga su Ninkovići u Vrbnu. Njihova je porodiva veoma velika. Ima ih u Necvejiću, Vrbnu, Žrvnju (bilećski kotar), u Trebinju, u Dubrovniku, na Glasnicu, u Nevesinnju, u Foči, u Jelaču i Sarajevskom Polju. Slave Jovanjdan, a prislužuju Obrtanije.

Čučci, koji se još nazivaju i Čučkovići starinom su iz Risna u Boki. Kada su se i zašto doselili, ni sami ne znaju. Samo se misli da su oni po starini treća porodica. Slave Lučindan.

Tadići su se doselili pre 80 godina iz Pive sa Smriječna radi siromaštva. Slave Jovanjdan.

Zečevići su poreklom s Drpa iz Banjana. U Vrbnu je živela jedna porodica Dutinova, koja je izumrela, ali je ostala jedna devojka za koju se “ud’o” jedan Zečević i naselio na njeno imanje. Slave Jovanjdan i prislužuju Savindan, srp. prosvetitelja.

Muline su pre sedamdeset godina došli iz Korjenića. Staro im je poreklo iz Banjana od porodice Baćovića. U Korjeniće su prešli radi siromaštva na aganski čitluk. I taj je aga ima zemlje u Dubočanima, pa je preselio Muline na ovaj čitluk. Muline slave Jovanjdan.

Krunići su poreklom od stare porodice Ugrenovića, od koje su Petkovići i Miljanovići u Vrpolju. Ovde su se doselili iz Vrpolja. Slave Aćimovdan.

Ateljevići su se ovde doselili sa Vlaške (ljubomirska opština).

Ovde su neko vreme stanovali Vitkovići koji su se odselili i danas žive u Mirušama.

Seoska groblja su u blizini crkve. Sve porodice se sahranjuju u isto groblje.

Iz svega ovoga se vidi da su sela iz opštine Anđelići veoma stara. Današnja su sela zasnovana na mestima starih naselja. Starih porodica ima sasvim malo. Satanovništvo je sastavljeno iz doseljenika mahom iz današnje Crne Gore. Selo je raslo doseljavanjem. Na doseljavanje novog stanovništva uticale su age.

 

IZVOR: Jevto Dedijer, Bilećke Rudine, 1903. godine

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Žarko Rogan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.