Порекло презимена, село Шуљковац (Јагодина)

15. април 2013.

коментара: 2

Порекло становништва села Шуљковац, општина Јагодина. Према књизи Станоја М. Мијатовића, издање 1930. године. Приредио сарадник портала Порекло Шарко.

 

Положај села.

Село је на једном благом пристранку, окренутом више североистоку, а на десној страни реке Белице која тече испод села. Кроз село пролази пут Јагодина – Рековац, а просецају га потоци Чесменац и Сеоски Поток. Река ретко када пресушује, а потоци редовно. Ни река ни потоци не чине селу осетне штете. Источним крајем села пролази пут Јагодина – Трстеник, који се у Драгошевцу састаје са лугомирским путем. Пије се бунарска и изворска вода. Извори су: Мирчин Извор, Мијатов Извор, Милутинов Извор и Чесма (усред села). Становници ближи реци Белици пију зими и речну воду.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су на местима: Дивљач, Кључ, Рајкова Ливада, Занат, Вучинац, Раскршће, Студенац, Барчићи, Ботуња, Трскара, Језерник, Пашњаци, шуме и њиве (измешано): Густи Трњак, Бело Брдо, Коштан (брдо), Ракитина Коса, Дубоки Поток, Куси Поток, Лепеничка Страна, Падалиште. Шуме: Вучеће Језеро, Ћилијан, Валога, Брестовац. У месту званом Гај је заједничка сеоска шума са преко 100 хектара површине.

Тип села.

Село је средње збијености (тимочког типа). Дели се на Горњу, Средњу и Доњу или Милетицку Малум које раздвајају поменута два потока. Доња или Милетицка Мала је до реке Белице. У месту Дивљачу, преко реке Белице, а више извора Студенца је римско гробље (без икаквих белега). Народ веује да код Коштана има негде закопан пун казан блага (новаца). На Лепеничкој Страни има трагова од неког старог збега, где се приликом орања, копања и риљања налазе нека стара пепелишта и комади од земљаног посуђа. Не зна се када је село постало, али се држи да је новијег постанка, пошто нема старинаца.

Подаци о селу.

Шуљковац има 136 кућа, 10 родова, 856 становника.

 

Родови:

Цвејићи Палиштарци (10 к., св. Ђорђе Алимпије), преци дошли из врањске околине пре 150 година као први досељеници.

Веселиновићи (6 к., св. Никола); пре 130 година из места Вета код Ниша. (мој додатак – село Вета припада Белој Паланци). Стари Веселин почео је овде први да прави чувене шуљковачке лонце.

Илићи (10 к., Митровдан) из нишке околине пре 130 година.

Торлаковићи (25 к., св. Никола): „из неког Торлака“, вероватно из околине Пирота пре 130 године. Има их и у Сврљигу.

Анђелковићи, Исаиловићи (25 к., св. Никола): из Топлице пре 130 година. У то време овде се доселио стари Анђелко са својих седам синова. Из овог рода (као прирођен) је мајор Михаило Илић, јаворски јунак из године 1876. Стари Анђелко нашао је Илију малог у повоју, баченог у јарак, приликом неког збега. Очувао га, подигао и оженио. Илија је имао три сина: Манојла, Петра и Ђорђа. Мајор Илић је Петров син.

Ђорђевићи, Димитријевићи, Гмитровићи (10 к., св. Арханђео): из околине Сурдулице пре 120 година.

Живадиновићи (6 к., св. Стеван): из врањске околине пре 120 година.

Дираковићи (10 к., св. Ђорђе и Ђурђевдан): из пиротске околине пре 100 и више година. Неколико кућа из овог рода занимају се лончарством, узгредно поред земљорадње, која им је главно занимање. Израђене лонце разносе и продају по околним местима. Овај су посао пре обављали Веселиновићи, па су га напустили.

Ђорђевићи други (5 к., св. Арханђео): из врањске околине, доселили се на 10 година после Димитријевића и Гмитровића са којима се сматрају као један род.

Милетићи (29 к., св. Никола): из Мијатовца пре 100 година, а тамо из врањске околине. Када је капетан Коча из Пањевца заратио на Турке, и када је после те „крајине“ морао да остави Србију, два су брата (Станимир и Сава) отишли у Ириг у Срему, а најмлађи Милета склонио се из Мијатовца у манастир Јошаницу, одакле се, за време Карађорђа, вратио у исто место, а за време владе Милоша Обреновића, па се одатле преместио у Шуљковац са 5 синова и двадесет унука на неко спахиско имање.

 

Појединости о селу.

Сеоска слава је Марковдан, а заветине: Св. Трифун за винограде и Јелена Константин (Св. Јела, „Јеленица“, 3 јуна по н. к.) за здравље чељади.

Гробље је преко реке Белице у Дивљачу.

 

ИЗВОР: Станоје М. Мијатовић, Белица“. Приредио сарадник портала Порекло Шарко.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Mila P

    Zanima me poreklo prezimena Petkovic,selo Šuljkovac kod Jagodine.Hvala unapred

  2. Mila P

    Zaboravila sam da napomenem da slave Arandjelovdan