Blagovesti Reviewed by Momizat on . Blagovesti je praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju 7. aprila (25. marta po julijanskom kalendaru). Spada u Bogorodičine praznike. To je d Blagovesti je praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju 7. aprila (25. marta po julijanskom kalendaru). Spada u Bogorodičine praznike. To je d Rating: 0
You Are Here: Home » Krsne Slave » Blagovesti

Blagovesti

Blagovesti je praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju 7. aprila (25. marta po julijanskom kalendaru). Spada u Bogorodičine praznike. To je dan kada je anđeo javio Mariji da će roditi Isusa.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji projavio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (sv. Jovan Krstitelj), isti Gospodnji arhanđeo, Gavrilo, javio se Prečistoj Djevi Mariji u Nazaretu, pozdravivši je rečima: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama! (Lk 1, 28). Začuđenoj i uplašenoj Djevi arhanđeo objašnjava neobičan pozdrav: ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo začećeš, i rodićeš sina i nadenućeš mu ime Isus. On će biti veliki, i nazvaće se Sin Višnjega, i daće mu Gospod Bog presto Davida oca Njegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavek, i carstvu Njegovom neće biti kraja (Lk, st. 30-33).

Na Marijino pitanje Kako će to biti kad ja ne znam za muža? (Lk, st. 34), arhanđeo Gavrilo odgovara: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Višnjega oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji (st. 35). Prečista Djeva pokorno odgovara: Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po reči tvojoj (Lk, st. 38).

Sveti Oci iz starih vremena ostavili su nam nekoliko predanja vezanih za ovaj razgovor kojim je otpočela istorija spasenja ljudskog roda i obnovljenja tvari. Između ostalog, oni vele da se Božji arhanđeo Gavrilo pojavio pred Prečistom Djevom baš u trenutku kada je čitala poznato mesto iz Knjige proroka Isaije: Gle, devojka će začeti i rodiće sina (Is. 7, 14). Po istim tumačenjima. Gospod Isus Hristos je vaskrsao trideset i nešto godina kasnije, u isti datum u koji se vodio opisani razgovor Božjeg izaslanika i buduće Bogorodice. Zato se 25. mart/7. april smatra za autentični datum Vaskrsa, a retki slučajevi kada se Vaskrs poklopi sa ovim nepokretnim praznikom. zovu se „Kiriopasha“.

Pojedini srpski rodovi slave Blagovesti kao krsnu slavu. Između ostalih, Blagovesti slave sledeće srpske porodice u Bosni: Dostanići u Štrbcima, Gaćanovići u Pribiniću i Kovačevići u Šarincima i Kokorima. Svima koji danas slave Blagovesti, uredništvo portala Poreklo želi srećnu slavu.

 

IZVOR: Vikipedija


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top