Poreklo prezimena, selo Donja Kravarica (Lučani, Donje Dragačevo)

3. april 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donja Kravarica, prema istraživanju Jovana Erdeljanovića, koji je 1898. i 1899. proučavao Donje Dragačevo.

 

Porodice ovog sela mlađe su od onih u Gornjoj Kravarici, jer su sve doseljene a neke su prešle iz Gornje Kravarice. Kad su se te starije kravaričke porodice ovamo preselile, tada je upravo i postala Donja Kravarica, tj. izdvojila se kao zasebni deo starog sela Kravarice. To su stare kravaričke porodice: jedna veoma velika i razgranata (dokaz starine), Tomaševići sa Kneževićima i Perovićima (skupa 24 kuće – najveća u selu) a druga Bogdanovići.

Tomaševići su od Tomaševića iz Gornje Kravarice. Od ovih Tomaševića su i Kneževići, koji su se tako prozvali po dedu – knezu. – Od iste su porodice i Perovići, koji su se odvojili od Perovića iz Gornje Kravarice. – Svi ovi slave Sv. Stevana.

Bogdanovići su od porodice Baralija iz Gornje Kravarice. Ista im je i slava: Sv. Nikola.

Ali ima u Donjoj Kravarici i porodica od vrlo davnašnjih doseljenika, koji su možda već bili u selu, kad su se u njemu nastanile pomenute gornjo-kravaričke porodice. To su: Starčevići, Vukovići i Vasilići (Risimovići).

Za Starčeviće mnogi vele, da su starosedeoci, i biće da su najstarija porodica.

Za Vukoviće kaže starac Nešo Vuković, da su se doselili „prije 300-400 godina od Sjenice“. Od Vukovića su i Krasići. Slave Sv. Vračeve (1- XI).

Vasilići (Risimovići) doseljeni su u 18-om veku iz varoši Bijelog Polja.

Stariji su doseljenici i: Brkići, Milekići, Glibići i Đudići.

Brkići su se „skoro prije 150 godina“ doselili iz Kruščice u srezu ariljskom.

Milekići su se doselili iz Bihora pre 120-130 godina.

Glibići su iz Kladnice kod Sjenice došli od prilike kad i Milekići.

Đudića praded doselio se posle Glibića iz Bukovika od Sjenice.

U ovom (19. ili 20?) veku su se doselili:

Čvorovići, koji su došli pre skoro 100 godina iz Šarenika u srezu moravičkom.

Jasikovići su u vreme prvog ustanka došli iz Kladnice kod Sjenice. Njihov se praded prizetio u jednu kuću Vukovića, ali je zadržao svoju slavu: Nikolj-dan. Pričaju, da su se prozvali Jasikovićima po mestu Jasikama, gde su se bili nastanili.

Vasiljevići su skorašnji doseljenici iz Starog Vlaha do granice.

Bojanovići su došli pre 20 godina iz Brezove u srezu moravičkom.

Kovačević je od Kovačevića iz G. Kravarice, došao pre dvadesetak godina na ženinu očevinu, ali drži svoju slavu: Sv. Aleksandra Nevskog.

Mićović se pre 25 godina doselio iz Šarenika u srezu moravičkom.

 

I Donja Kravarica, kao što se vidi, po starini svoga stanovništva ipak spada u najstarija sela. Ne samo da je broj starih porodica (9) iz 18-og veka veći od onih iz 19-og veka (6), nego su te stare porodice i nesrazmerno veće, tako da one upravo i čine sve stanovništvo ovog sela. Onih 6 porodica doseljenih u 19-om veku imaju ukupno samo 14 kuća; a od 9 starih porodica namnožilo se u ovom veku 74 kuće.

 

IZVOR: Jovan Erdeljanović, “Donje Dragačevo”.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.