Na današnji dan: Umro glumac Taško Načić

26. mart 2013.

komentara: 0

26. marta 1993. – U Beogradu umro Taško Načić, poznati domaći glumac.

Rođen je u Kruševcu 7. aprila 1934. godine. Poreklom je Cincarin.

Igrao je u brojnim pozorišne ulogama, ali je takođe zapamćen i kao veliki glumac domaćih filmova. Jedna od njegovih uloga koja ga je vinula u glumačke visine jeste sigurno u filmu Davitelj protiv davitelja, iz 1984. godine. Za ovu ulogu je primio brojne nagrade.

Naravno da je svima poznat i iz kultnih predstava Ateljea 212, gde je zajedno sa velikim Zoranom Radmilovićem igrao u Radovanu Trećem i Kralju Ibiju. Širokom auditorijumu će ostati poznat i po ulozi Božidara Majkovića u seriji Bolji život.

Glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Diplomirao je na istoj u klasi Mate Miloševića 1956. godine. Na scenu stupa još kao student druge godine u predstavi “Romeo i Julija”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji profesora Miloševića. Zvaničnu glumačku karijeru započinje 1954. godine kao član Narodnog pozorišta, gdje igra zapamćene uloge u predstavama “Stanoje Glavaš” i “Gospođa ministarka”.

Ubrzo odlazi u Pozorište “Boško Buha”, odakle seli u novoosnovani beogradski Atelje 212 u kome ostaje sve do smrti.

 

IZVOR: 6yka.com

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xG9eRJtL5B4&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n1GvWP4FgG4&feature=related[/youtube]

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.