На данашњи дан: Умро певач Владимир Савчић Чоби

20. март 2013.

коментара: 0

20. марта 2009. – Умро српски музичар и глумац Владимир Савчић Чоби.

Рођен је у Нишу 6. јуна 1948. године. Отац, пореклом са Сокоца, му је био војно лице. Као и све породице војних лица, и Савчићи су се селили широм Југославије, да би на крају дошли у Сарајево, где Чоби започиње своју музичку каријеру.

Каријеру је започео као бубњар, иако је претходно свирао виолину и тромбон. Године 1967. је основао сарајевску групу „Вокинс“, па затим и групу „Чоби и његове сјенке“, када и добија надимак Чоби, по тада популарној светској звезди, Чабију Чекеру.

Годину дана касније постаје члан групе Про Арте, да би више од две деценије важио за једног од најпопуларнијих југословенских певача. Са групом Про Арте осваја многе фестивалске и друге награде. Неке од познатих песама ове групе су Немој драга плакати, Лола и Плачем.

По престанку рада са групом Про Арте наставља самосталну каријеру у сарадњи са тада најпопуларнијим ауторима: Ђорђем Новковићем, Арсеном Дедићем, Кемалом Монтеном и другим.

Крајем 1980-их и почетком 1990-их година, Чобијева каријера се везује за бројна гостовања по градовима Америке и Аустралије. Због немира узрокованих распадом Југославије 1992. напушта Сарајево и одлази у Београд.

1995. године враћа се на југословенску сцену као глумац у познатој хумористичкој серији „Сложна браћа“, у којој добија запажену улогу Фикрета Халимића-Фике.

У својој богатој каријери, са групом „Про арте“ и самостално остварио је тираж од око осам милиона плоча, што га сврстава међу најпопуларније извођаче свих времена на просторима бивше Југославије.

Савчић је приређивао и бројне хуманитарне концерте за децу, инвалиде и оболела лица, а био је добитник „Естрадне награде Србије“ и „Естрадне награде Југославије“. Био је дугогодишњи члан Удружења музичара џез, забавне и рок музике Србије.

Током 2002. године је сазнао да болује од рака дебелог црева. Након седмогодишње борбе са опаком болешћу, умро је 20. марта 2009. године у раним јутарњим сатима у Клиничко-болничком центру у Београду.

Сахрањен је 23. марта 2009. у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

 

ИЗВОР: Википедија

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vuVcXWjwLwc&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xq97d3tgCPA&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hxasvFukaCo&feature=related[/youtube]

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.