Parohija Veljun, protoprezviterat budaštanski, Kordun (1905. godina)

14. mart 2013.

komentara: 0

Podaci o parohiji Veljun (Kordun), stanje iz 1910. godine.

Priredio saradnik portala Poreklo Petar Demić.

 

Veljun, selo sa selima: LapovacTočakZagorje, Ponorac, Šljivnjak, Glina, Grobnik, Dvorište i Čatrnja.

Politička (upravna) općina: za Veljun, Lapovac, Točak, Zagorje, Ponorac, Šljivnjak, Glinu i Grobnik je u Veljunu, za Dvorište i Čatrnju je u Krnjaku.

Brojevi: Srpskih domova ima 400.

Duše: Srba pravoslavne vere ima 3520.

Brakovi: Bračnih pari ima 750 srpskih. Mešovit brak ima 1, divljih 12.

Javna zdanja: U mestu ima srpska prav. crkva i 1 komunalna škola.

Vlasti: za sve općine osim Dvorište i Čatrnju, kr.kotarska oblast, kotarski fizikat, kr. kot. sud i kr. porezno zvanje u Slunju, opština potpada pod modruško-riječku županiju, županijska oblast, školsko nadzorništvo, financijska uprava i kr. sudbeni sto u Slunju, banski sto i sto sedmorice u Zagrebu, zapovedništvo oružja za dopunu zajedničke vojske (br. 79.) u Otočcu, za domobranstvo (br. 26.) u Karlovcu, za narodni ustanak (br. 84.) u Karlovcu; za Čatrnju i Dvorište kr.kotarska oblast, kotarski fizikat, kr. kot. sud je u Vojniću, kr. porezno zvanje je u Slunju, opština potpada pod modruško-riječku županiju, županijska oblast, školsko nadzorništvo, financijska uprava i kr. sudbeni sto je u Ogulinu, banski sto i sto sedmorice je u Zagrebu, zapovedništvo oružja za dopunu zajedničke vojske (br. 96.) u Otočcu, za domobranstvo (br. 26.) u Karlovcu, za narodni ustanak (br. 84.) u Karlovcu.

Pošta: za Dvorište i Čatrnju je u Krnjaku, a brzojav u Vojniću, za sva ostala mesta pošta i brzojav u Slunju.

Posed: Srbi poseduju 14.000 kat. jut., a plaćaju državi poreza K (kruna) 2.900.

Crkvena općina u mestu

Predstavništvo: Crkvena skupština redovna, predsednik je Vasa Mihailović, perovođa Paja ml. Ribar. Proračun je utvrđen za iduću godinu. Važni spisi i novac čuvaju se.

Crkva: Hram je sazidan u gotskom stilu 1824. god. pod vladarem Franc Josifom I. Posvećen je Vaskrseniju Hristovom. Slava se održava na Tominu nedelju. Ima srp. prav. groblje. Templo je slikano 1837. god.

Parohija: I. klase, ima paroh. dom, sesiju nema. U ime odštete za sesiju prima paroh K (kruna) 400 pripomoći od zemljske vlade.

SveštenstvoNikola Majstorović paroh, rodio se u Grobniku. Svršio nauke u Sr. Karlovcima 1889. god. Rukopoložio ga je g. episkop Teofan Živković u Plaškom 1889. god. Služi 17 godina, sve u mestu. Član je eparh. skupštine. Govori srpski i nemački. Udovac je, ima 3-oje dece.

Parohijsko zvanje: Matice su zavedene 1778. god. Srp. prav. domova ima 400, bračnih pari 750, duša 3520: muških 1960, ženskih 1560.

Škola: Komunalna. Učitelj je Paja Ribar, učiteljica je Mileva Vezenković. Školske dece 502: muške 334, ženske 167. Za poftornu 125: muških 82, ženskih 43.

Škola za Čatrnju i Dvorište je u Skradu Donjem, za sva ostala mesta je u Veljunu.

 

Literatura:

Mata Kosovac, SRPSKA PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA KARLOVAČKA (po podacima od 1905. godine), Karlovac, 1910.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.