Парохија Вељун, протопрезвитерат будаштански, Кордун (1905. година)

14. марта 2013.

коментара: 0

Подаци о парохији Вељун (Кордун), стање из 1910. године.

Приредио сарадник портала Порекло Петар Демић.

 

Вељун, село са селима: ЛаповацТочакЗагорје, Понорац, Шљивњак, Глина, Гробник, Двориште и Чатрња.

Политичка (управна) опћина: за Вељун, Лаповац, Точак, Загорје, Понорац, Шљивњак, Глину и Гробник је у Вељуну, за Двориште и Чатрњу је у Крњаку.

Бројеви: Српских домова има 400.

Душе: Срба православне вере има 3520.

Бракови: Брачних пари има 750 српских. Мешовит брак има 1, дивљих 12.

Јавна здања: У месту има српска прав. црква и 1 комунална школа.

Власти: за све опћине осим Двориште и Чатрњу, кр.котарска област, котарски физикат, кр. кот. суд и кр. порезно звање у Слуњу, општина потпада под модрушко-ријечку жупанију, жупанијска област, школско надзорништво, финанцијска управа и кр. судбени сто у Слуњу, бански сто и сто седморице у Загребу, заповедништво оружја за допуну заједничке војске (бр. 79.) у Оточцу, за домобранство (бр. 26.) у Карловцу, за народни устанак (бр. 84.) у Карловцу; за Чатрњу и Двориште кр.котарска област, котарски физикат, кр. кот. суд је у Војнићу, кр. порезно звање је у Слуњу, општина потпада под модрушко-ријечку жупанију, жупанијска област, школско надзорништво, финанцијска управа и кр. судбени сто је у Огулину, бански сто и сто седморице је у Загребу, заповедништво оружја за допуну заједничке војске (бр. 96.) у Оточцу, за домобранство (бр. 26.) у Карловцу, за народни устанак (бр. 84.) у Карловцу.

Пошта: за Двориште и Чатрњу је у Крњаку, а брзојав у Војнићу, за сва остала места пошта и брзојав у Слуњу.

Посед: Срби поседују 14.000 кат. јут., а плаћају држави пореза К (круна) 2.900.

Црквена опћина у месту

Представништво: Црквена скупштина редовна, председник је Васа Михаиловић, перовођа Паја мл. Рибар. Прорачун је утврђен за идућу годину. Важни списи и новац чувају се.

Црква: Храм је сазидан у готском стилу 1824. год. под владарем Франц Јосифом I. Посвећен је Васкрсенију Христовом. Слава се одржава на Томину недељу. Има срп. прав. гробље. Темпло је сликано 1837. год.

Парохија: I. класе, има парох. дом, сесију нема. У име одштете за сесију прима парох К (круна) 400 припомоћи од земљске владе.

СвештенствоНикола Мајсторовић парох, родио се у Гробнику. Свршио науке у Ср. Карловцима 1889. год. Рукоположио га је г. епископ Теофан Живковић у Плашком 1889. год. Служи 17 година, све у месту. Члан је епарх. скупштине. Говори српски и немачки. Удовац је, има 3-оје деце.

Парохијско звање: Матице су заведене 1778. год. Срп. прав. домова има 400, брачних пари 750, душа 3520: мушких 1960, женских 1560.

Школа: Комунална. Учитељ је Паја Рибар, учитељица је Милева Везенковић. Школске деце 502: мушке 334, женске 167. За пофторну 125: мушких 82, женских 43.

Школа за Чатрњу и Двориште је у Скраду Доњем, за сва остала места је у Вељуну.

 

Литература:

Мата Косовац, СРПСКА ПРАВОСЛАВНА МИТРОПОЛИЈА КАРЛОВАЧКА (по подацима од 1905. године), Карловац, 1910.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.