Na današnji dan: Rođen pesnik Miroslav Mika Antić

14. mart 2013.

komentara: 3

14. marta 1932. – Rođen srpski pesnik Miroslav Mika Antić (14. marta 1932, Mokrin — ) bio je srpski pesnik.

U rodnom Mokrinu pohađao je osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Živeo je u Novom Sadu. Pre nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima – bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu. Sem pisanja bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista „Ritam“ i Zmajevog „Nevena“, „Dnevnika“ u Beogradu i „Mladog pokolenja“ u Novom Sadu.

Pesnik Mika Antić, u jednom razgovoru je rekao da je čitao mnoge pisce i da su na njega svi uticali, ali je malo onih, kako je govorio, koji su mi ostali dobri i večiti prijatelji. U dečjoj literaturi, na primer, kako je govorio, nikad se nije razočarao u Sent Egziperija. U svom delu, Antić, poput Egziperija, pokazuje koliko su vredne male stvari koje odrasli ljudi ne primećuju. On piše o sitnicama koje čoveka okružuju a koje on nije u stanju da primeti opterećen svakodnevnim životnim aktivnostima.

U obraćanju deci on kaže „Moje pesme nisu pesme, nego pisma svakome od vas. One nisu u ovim rečima, već u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi, da se otključaju vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi“.Režirao je filmove „Doručak sa đavolom“, „Sveti pesak“, „Široko je lišće“, „Strašan lav“. Pisao je dramska dela i jedan roto roman.

Dela: „Vojvodina“, „Ispričano za proleće“ (1951), „Roždestvo tvoje“, „Plavo nebo“, „Nasmejani svet“ (1955), „Psovke nežnosti“, „Koncert za 1001 bubanj“ (pesme) (1962), „Mit o ptici“, „Šašava knjiga“(1972), „Izdajstvo lirike“.

Za decu je napisao: „Plavi čuperak“ (1965), „Horoskop“ (1983), „Prva ljubav“ (1978), „Garavi sokak“ (1973), „Živeli prekosutra“ (1974), „Plava zvezda“.

Za sva ta dela dobio je mnogobrojna priznanja kao što su: dve „Nevenove“ nagrade, nagradu za životno delo u poeziji za decu, Goranovu nagradu, nagradu Sterijinog pozorišta, Zlatnu arenu za filmski scenario, nagradu Oslobođenja Vojvodine, Orden zasluga za narod i dr.

Umro je 24. juna 1986 u Novom Sadu.

 

IZVOR: Vikipedija

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FTgTXal1-9U&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Oe6xW6ZdZ3A&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fXaxrJdo-mM&feature=related[/youtube]

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara