Poreklo prezimena, selo Vukona (Ub)

13. februar 2013.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Vukona, opština Ub. Izvodi iz knjige Ljubomira Ljube Pavlovića „Antropogeografija valjevske Tamnave“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

 

Vukona je severozapadno od Banjana, do rečice Vukodraža, brežuljkastog i vrlo neravnog zemljišta. Kuće su rasturene na sve strane po plećima bregova, ali ne i po dolini Vukodraže. Selo je malo i nema džemata, smatra se kao zaseok Kožuhara.

Selišta ima svako selo, samo se različito zove. Na svakom selištu očuvani su tragova života ili se mogu naći, pa bilo naseljeni ili nenaseljeni. Osobna imena selištima su: Selište, Staro Selo, Kućerine, Stare Kuće, Kućišta, Stara Voća i Palanka. Selišta prve vrste imaju u : Skeli, VUKONI, Svileusi, Zvečkoj, Kamenici i Bukoru.

Zadružni je život u oblasti na velikoj ceni. Za zadružni život vezano je i blagostanje doma. Pa i danas ova oblast ističe se sa najvećim brojem stanovnika na jednu kuću u Kraljevini (rezltat popisa iz 1905. godine). Zadruga ima s osobinama i bez osobina, i uopšte uređenih, kao što su zadruge gornjih valjevskih oblasti. U oblasti zadruge prvog oblika su, između mnogobrojnih i Antonići (potomci Gazibarića, op. Milodan) u Vukoni.

Sela koja su postala kao zaseoci od drugih sela pre 200 (sada 300) godina, bila bi: Belo Polje od Zvečke, Radljevo od Brgula, Šarbane od Brgula, Joševa od Ljubiniča, Kožuhar (Kožuar) od VUKONE, Brezovica od Vrela, Kalinovci od Banjana, Subotica od Koceljeve i dr.

 

Poreklo famiija-prezimena sela Vukona:

Prezime – kada su doseljeni – odakle su doseljeni – krsna slava – napomena:

 

-Atanackovići, posle 1827. godine, Srem, Nikoljdan.

-Brankovići, druga polovina 18. veka, Gornja Bukovica u Podgorini, Jovanjdan.

-Gazibarići*, prva polovina 18. veka, Stara Srbija, Jovanjdan.

*Gazibarići su stara, piše Ljuba Pavlović, i doskorašnja sveštenička porodica, doseljena prvi put u Rumu, pa se posle povratila u ovo selo (Vukonu). Gazibarići se zovu između sebe, a poznati su po prezimenima: Antonići, Popovići i Milijanovići.

-Jovanovići 1, posle 1827. godine, Gornja Bukovica u Podgorini, Jovanjdan, zadruga.

-Jovanovići 2, posle 1827. gdoine, Hrvatsko Primorje, Sv. Jovan Preteča i Krstitelja.

-Kaloperovići, posle 1827. godine, Srem, Nikoljdan.

-Lazarevići, druga polovina 18. veka, Brezovca u Rađevini, Jovanjdan.

-Milovanovići, posle 1827. godine, Stapar u Podgorini, Nikoljdan.

-Milosavljevići, posle 1827. godine, Mesarci u Posavskoj Tamnavi, Stevanjdan, dovodac uz mater.

-Nikolići, posle 1827. godine, Srem, Nikoljdan.

-Obradovići, druga polovina 18. veka, Kamenica u Podgorini, Nikoljdan, poveća zadruga.

-Pantelići, posle 1827. godine, Bela Krajina, Stevanjdan.

-Stanojevići, druga polovina 18. veka, Vragočanica u Podgorini, Đurđic.

-Terzići, druga polovina 18. veka, obližnji Tulari, Alimpijevdan.

 

IZVOR: Antropogeografija Valjevske Tamnave, Ljubomir Pavlović. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Ana

    Poreklo prezimena selo Vukona,

    postoji greska vezana za porodicu Atanackovic. Moj cukundeda Milovan Atanackovic kupio je Imanje u Vukoni 23.02.1904.godine. Tako da su tek tada dosli iz Srema u Vukonu. To je podatak iz tapije na zemlju koju posedujemo. Htela sam da napomenem da postoji jos jedna greska, a to je da podatak o krsnoj slavi takodje nije tacan. Porodica Atanackovic slavi Sv. Jovana Zlatoustog (26. novembar) a ne Nikoljdan kako ste naveli. Nadam se da cete uvaziti podatke koje samm Vam dostavila.

    Zahvalna u ime

    Branislave Atanackovic, Marije Bosnjak rodjene Atanackovic I Miluske Trajkovic rodjene Atanackovic cerki Dusana Atanackovica, tj. unuka gore navedenog Milovana Atanackovica

  2. Ana!
    Ništa nije sporno u vezi veremena doseljenja Vaših predaka u Vukonu, dakle lepo piše da se to desilo “posle 1827. godine” što podrazumeva da u taj period spada i, kako ste napisali, 1904. godina. Da podsetim, knjiga “Antropogeografija valjevske Tamnave” štampana je prvi put 1912. godine.
    Krsna Slava je sporna. Nije isključeno da sam tu, prilikom pisanja, tačnije rečeno prepisivanja, pogrešio. Međutim! Proverio sam, u knjizi piše 6/XII što će reći da je to Sv. Nikola, po starom kalendaru. Ja kažem kako u knjizi piše ali, opet, Vi to najbolje znate.
    Pozdrav!
    Milodan

  3. Boban

    Postovanje, da li neko zna za poreklo porodice Jovana Savica, koji se doselio na Brezovicu, opstina Štrpce. Jovan je najstariji predak koga se neko seca, imao je dva sina Savu i Stamenka. Deda mi je pricao da su se doselili iz okoline Uba. Sada nosimo prezime Staletovic, i slavimo sv Nikolu. Hvala.