Poreklo prezimena, selo Murgaš (Ub)

3. februar 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Murgaš, opština Ub. Izvodi iz knjige Antropogeografija Valjevske Tamnave od Ljubomira Ljube Pavlovića. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Murgaš je selo u neposrednoj blizini Uba. Na jugoistoku se graniči sa Rukladom, sa istoka Paljuvima, severoistoka Stublenicom, severa Trnjacima i Ubom, severozapada Zvizdarom, zapadom Tvrdojevcem, jugozapadom Vrhovinama i na jugu sa Bajevcem.

Murgaš je sa leve strane rečice Kladnice, južno od varošice Uba, neravno ali ne i brdovito selo sa nagibom ka jugu. Seoske kuće su rasturene na sve strane po stranama pojedinih bregova, jedva da na ponekom ima ih po nekoliko u grupi.

Postoje nazivi sela ili zaselaka, piše Ljuba Pavlović, koja opominju na ranije gospodare tih oblasti a što se tiče Murgaša pretpostavlja se da je tim prostorima gospodario nekakav Murga ali i Alija (Alije, deo Murgaša). U Murgašu, kao i Rukladi i još nekim selima, postoje oblasti kao privremena staništa lokalnog stanovništva za vreme ratova ili kakvih opštih pokreta za vreme turske vladavine. Takva mesta su bila po šumama, jarugama i pošumljenim dolinama i po njima se naord zadržavao, dokle ne bi opasnost, koja je pretila životu, prestala. Tako postoji Zbegoviše i u Murgašu.

Pre oko 200 (sada već 300) godina susedno selo Trnjaci su postali posebno selo a dotle su bili zaseok Murgaša.

Porodične tradicije nisu se kod svih porodica očuvale. Doseljenici iz Nikšićke Župe, srodnici znamenitih valjevskih kuća krajem 18. i početkom 19. veka: Hadži Ruvima iz Babine Luke, Grbovića iz Mratišića i Danilovića iz Murgaša znaju se, ma u kom selu i ma u kom stepenu srodstva nalazili a vidi se da su dugo između sebe i održavali rodbinske veze, koje su danas sasvim prestale.

Od Karaule pa do Save, duž starog puta, u skoro svakom selu, sa jedne i sa druge strane puta, naseljeni su Župljani, kojima beše u zadatku da čuvaju put i da svojim uglednijim bratstvenicima budu na ruci pri kakvoj većoj opasnosti. Savska sela; Ušće, Zabrežje, Zvečka i stara Breskva behu naseljena njihovim porodicama, kojima beše u zadatku, da obezbede prelaz i prenos ratnih i vojničkih potreba. Pa ne da su se ove ugledne porodice pazile, da imaju obezbeđenu vezu za svoje političke ciljeve s austrijskim vlastima, pazile su, da, ako bi ih potreba nagnala da se sele u prekosavske oblasti, i u tamošnjim prekosavskim selima imaju svojig bratstvenika. Otuda i danas postoje veze sela, sa obe strane reke Save, sa one strane u Progarima, Boljevcimlja, Ašanji, Kupinovu i Jakovu behu opet namešteni Župljani. Održavanj veza, naseljavanje bratstvenika, osiguravanje puta, obezbeđivanje prevoza i osigranje skloništa u prekosavskim selima za račun kuća Grbovića i Hadžića vršili su njihovi najbliži srodnici VUKOMANOVIĆI, potonji DANILOVIĆI, naseljeni u MURGAŠU, s južne strane Uba.

Poreklo stanovništva-familija sela Murgaš:

Prezime – vreme naseljavanja – odakle su došli – Krsna slava – napomena.

-Brankovići, druga polovina 18. veka, Miličinica-Podgorina, Nikoljdan.

-Vukomanovići, druga polovina 18. veka, Drobnjaci, Petrovdan i Lučindan, uljezi u prave Vukomanoviće.

-Grujići, stara porodica, Sv. Vasilije.

-Đukanovići, druga polovina 18. veka, Stubao, Sv. Vasilije.

-Đurići, posle 1827. godine, Zaovine u Starom Vlahu, Đurđevdan.

-Zebići, druga polovina 18. veka, Kozjak u Jadru, Lazarevdan. Istovremeno se doselili i u Gvozdenović, takođe opština Ub.

-Ivkovići, posle 1827. godine, susedni Bajevac, Đurđic. Od porodice Kolaković iz Bajevca.

-Jovanovići 1, druga polovina 18. veka, Kremna u Starom Vlahu, Jovanjdan.

-Jovanovići 2, druga polovina 18. veka, Briježđe u Kolubari, Aranđelovdan.

-Lukići, posle 1827. godine, Šljivovica-Stari Vlah, Đurđevdan.

-Marinkovići, druga polovna 18. veka, susedni Bajevac, Stevanjdan, uljezi u Cvejiće-došli na imanje u Murgašu.

-Matići, posle 1827. godine, Rajković u Kolubari. Aranđelovdan.

-Miloševići-Tanaskovići, videti Tanaskovići-Miloševići.

-Nikolići, druga polovna 18. veka, Miličinica u Podgorini, Đurđevdan.

-Pantelići 1, posle 1827. godine, Mlakovište kod Užica, Sv. Vasilije. Velika i ugldena porodica.

-Pantelići 2, posle 1827. godine, susedni Bajevac, Stevanjdan.

-Radojevići, posle 1827. godine, Radanovci, okolina Užica, Đurđevdan.

-Rankovići, posle 1827. godine, Dobanovci u Sremu, Đurđevdan.

-Tanaskovići-Miloševići, druga polovina 18. veka, Jelovik, okolina Užicam, Đurđic.

-Ćirakovići, druga polovina 18. veka, Rajković-Kolubarski, Đurđevdan.

-Ćumurlija (Todorovići)*, prva polovina 18. veka, Nikšićka Župa, Lučindan. *Ćumurlije je nadimak starih Vukomanovića i Danilovića, ostao do danas kao prezima i ime u kraju Murgaša, koji je bio njihov. Neposredni potomci starih i uglednih Danilovića zamrli u muškoj liniji, a u ženskoj ih ima i danas.

-Škorići, posle 1827. godine, Bosna, Jovanjdan.

 

IZVOR: Antropogeografija Valjevske Tamnave, Ljubomir Pavlović. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Porodica moje snahe je iz sela Murgaša. Prezivaju se Jakovljević. To prezime nije na listi prezimena iz sela iako i danas tamo žive. Da li biste mogli, ako imate podatke i o njima, da ih objavite?

  2. Vladimir Jakovljević

    Porodica Jakovljević iz Murgaša nije navedena u popisu. Molim vas, ukoliko imate neke podatke, napišite nešto o njima.

  3. Anđa

    Moje poreklo je iz Murgaša porodica Uskokovic .Moj pradeda je došao kao uljez u Marinkovice iz Valjevskog sela Mionica 1898g