Писмо читатељке: Напишите нешто о засеоку Мацуре код Кистања

30. јануара 2013.

коментара: 8

Велики поздрав за непознате особе које се труде да открију наше поријекло!

Ја сам рођена у Далмацији и јако ме је занимала ваша листа коју сам дјелимично прегледала. Открила сам пар недостатака…

Нпр. презиме Лака из Бискупије слави Св. Стевана, презиме Максимовић постоји или је бар постојало до краја овог проклетог рата и у Бискупији, а презиме Мацура је било у Кистањама, али постоји сеоце Мацуре cca 5 км од Кистања…. припада Кистањској општини, али ипак су Мацуре Мацуре, а не Кистање…

Мени би било много драго кад бих могла прочитати текст о засеоку Мацуре код Кистања.

Хвала пуно

Магдалена Лака

 

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. djordje

  Veliki pozdrav! Gospodo prezivam se Ritanovic i slavim sv.Djurdja o svom porijeklu ne znam nista.Ovo pezime ima nas jako malo za sad potice iz sela Botajica pored Modrice.Najveca mi je zagonetka jedan kameni zenski grob sa prezimenom Ristanovic i on je jedini sa tim prezimenom.Razgovaro sam sa popom da vodimo crkvene knjige nisam imo srece knjige su uneredili golubovi i vlaga.Ako imate vi ikakav trag.

  HVALA

 2. Госпођо Магдалена,
  о селу Мацуре не би могао пуно писати, али о породици Мацура већ могу јер делимо исто порекло и генетску блискост.
  Мацуре су били староседелачки српски род у данашњим Васојевићима. Према постојећим подацима, може се рећи да су живели у плодним долинама и бавили се пољопривредом (себри) због чега су од околних Влаха (дан. Васојевића) називани Србљацима. Славили су Св. Аранђела што су преузели касније и Васојевићи. Пропашћу српске средњевековне државе, Мацуре, под притиском влаха, почињу сеобу на запад. Нема сумње да је главнина Мацура управо насељена у селу Мацуре код Кистања.
  Генетским испитивањима је утврђено да Мацуре припадају хаплогрупи I1a4 Z63 L1237 која их повезује са источногерманским племенима – вероватно Вандалима, из Пољске. Тиме повезаност презимена Мацура и пољског Mazury добија на значају. Поред моје породице, са Мацурама је генетски блиска и католичка породица Мерџан из Херцеговине која је некада славила Св. Николу. Мерџани са том славом забележени су у Обровцу у 16.веку. Могуће је да су заједно и дошли у Далмацију, а моји су дошли знатно касније.

 3. Иван Стијовић

  Према постојећим подацима, може се рећи да су живели у плодним долинама и бавили се пољопривредом (себри) због чега су од околних Влаха (дан. Васојевића) називани Србљацима.

  Назив Србљаци нису им дали Васојевићи него се тако називало староседелачко становништво у Полимљу а поготово Васојевићи нису Власи. Тачно је да су они живели у плодним долинама и били везани за земљу али су били и сточари такође а Васојевићи за сточарство већим делом те могу прихватити именицу Влах по том основу а не то да су Васојевићи били Власи јер су управо Мацуре као презиме у Црној Гори третирани као Влашко презиме.

  • Повезивање Мацура са Власима је стереотип који данас више нема никаквог основа. Исто тако, до сада тестирани Васојевићи припадају хаплогрупи Е1б1б, која јесте особена за тзв. влашку скупину. Лично би волео да се више Васојевића тестира како би евентуално пронашао још својих рођака, и са друге стране да се утврди да ли су и у којој мери, Васојевићи хетерогени клан или сви огранци припадају искључиво Е1б хаплогрупи.

 4. Jelena

  Ne znam kako da vam posaljem pismo,pa cu ostaviti komentar ovde.Zanima me poreklo prezimena Novakov,i nesto o toj porodici ukoliko znate.Zahvaljujem unapred.

 5. Јелена,
  морате нам остaвити више података јер, у супротном, није могуће да вам помогнемо.

 6. Marko Macura

  Vladimir Corovic,”Istorija Srba”,BIGZ 1989. na stranici 70. kaze sledece:
  “Unarodnom predanju zetskih plemena ostalo je dost trafova o tome kako su oni potisnuli starije stanovnistvo na ovom podrucju.Stare Spanjemi;i si :izani,”stari srbi” a ovre su razjedinjene i medjusobno zakrvljene nasledili Bjelopavlici a delimicno piperi i Bratonozici.Basojevici su zamenili Bukumire,Macure i “latine”,a Drobnjaci Krice.”
  Jos na jednom mestu Corovic kaze za Macure:”Staro pleme neslavenskog porekla,primili hriscanstvo kad i Srbi!!???.
  Iz svega toga bi se mozda moglo zakljuciti da Macure i jesu neslavenskog porekla(mozda Cincari) i da su bili starosedeoci na Balkanu u vreme doseljavanja Sovena i da su sa primanjem Hriscanstva asimilirali sa vecinskim SrbimaVoleo bih kad bi ovo prokomentarisali.
  Veliki pozdrav!!!

  • Марко,
   то што су стари аутори нагађали о Мацурама, сада је прилично разјашњено уз помоћ генетике. С обзиром да смо чак и далеки рођаци, оно што се односи на Мацуре односи се и на моје претке.
   Мацуре нису никакви Цинцари ни Власи, али јесу у суштини неславенског порекла. Као што сам већ навео у једном одговору горе, генетском анализом утврђено је да Мацуре припадају хаплогрупи I1a4 Z63 која представља источноевропски огранак скандинаваца (ист. Германи)који је обитавао на просторима око реке Вистуле. Могуће је да смо овде дошли или у току тзв. Сеобе народа или смо се асимиловали у Србе и Славене још у нашој прапостојбини. Постоји становиште о повезаности имена Мацура и области Мазурија у Пољској. Којем тачно племену смо припадали пре нешто више од 1500 година, тешко је рећи, али би то по генетским резултатима могли бити Вандали, Свеви или можда неки огранак Гота или Гепида. Истог порекла је још и породица Мерџан из Поповог Поља, данас католичка.
   Дакле, да закључим, није посве сигурно утврђено да ли смо дошли с Готима или мало касније са Србима / Славенима, али је сасвим сигурно да нисмо некакви балкански староседеоци влашког или цинцарског порекла. Управо под притиском ”влашких” заједница као што су наши први суседи Васојевићи, дошло је до исељавања Мацура у Далмацију.
   Поздрав ”рођаче”!