Na današnji dan: Rođen veliki srpski dobrotvor Sima Andrejević-Igumanov

30. januar 2013.

komentara: 0

30. januara 1804. – Rođen Sima Andrejević-Igumanov, srpski trgovac i crkveno-prosvetni dobrotvor.

Sima Andrejević je rođen u Prizrenu. Školovao se u manastiru i za ono vreme stekao dobro obrazovanje. Bavio se preradom i trgovinom duvana. Kao trgovac je radio u Carigradu i Odesi, a nastanio se u Kijevu. Kada se obogatio, počeo je da se bavi dobrotvornim radom. Slao je bogate priloge u novcu i stvarima crkvama i manastirima po južnoj Srbiji. Svesrdno je pomagao školovanje mladih Srba i iskreno se interesovao za prosvetne prilike u Srbiji. Svoje bogatstvo je preneo u Srbiju i upotrebio ga za podizanje prosvetnih ustanova od opšte koristi.

Godine 1872. je u Prizrenu podigao uglednu zgradu i u njoj otvorio bogoslovsko-učiteljsku školu, koja je dala značajan broj učitelja i sveštenika, ne samo južnoj Srbiji, nego i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Izdržavanje te prosvetne institucije osigurao je jednim imanjem, kupljenim u Beogradu na Terazijama. U centru Beograda se nalazi njegova zadužbina, tzv. Igumanova palata.

Sima Andrejević je jedna od takvih ličnosti za koju je počivši patrijarh Pavle govorio da nije založio samo sav svoj imetak, već celog sebe u prosvetne i humanitarne ciljeve čime je uzrastao u velikog dobrotvora celog srpskog naroda.

Ovaj trgovac, živeći asketski i sav predan Bogu, koji je imetak stekao poslujući u Carigradu, Odesi i Kijevu, Beogradu, darivao je crkve, manastire, sirotišta, škole, domove učenika, pevačka društva, ali pomagao i bolesne i nemoćne, stipendirao učenike.

U tuzi za sinom Manojlom koji je umro 1865. godine, Sima Igumanov je „usinio svu omladinu svog kraja”. Vrednim radom i štednjom Sima Igumanov je stvorio dobra, koja je, zaveštanjem, ostavio da večno daju željene plodove. Tako će njegova zadužbina sa imenom njegovim postati jedna od najplodonosnijih ustanova te vrste u srpskom narodu. Zadatak Bogoslovije, kako je zapisano u Projektu njenog ustrojstva, bio je „da sprema mladiće srpske narodnosti, a pravoslavne vere u Otomanskoj imperiji za narodne sveštenike i učitelje”.

Jovan Janjić, proučavajući nesređenu arhivsku građu Fonda Sime Igumanova u Istorijskom arhivu Beograda, kaže da je zaslugom patrijarha Pavla zadužbina 1991. godine obnovila rad što je podrazumevalo i vraćanje palate na Terazijama izgrađene 1938. godine.

Posle egzodusa srpskog naroda sa Kosova i Metohije 1999. godine Prizrenska bogoslovija je privremeno izmeštena u Niš gde je isključivo sredstvima Igumanove zadužbine podignuto novo monumentalno zdanje za školovanje budućih sveštenika.

Sima Andrejević-Igumanov je umro u Prizrenu, 24. februara 1882. godine.

IZVOR: Vikipedija, Politika

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.