На данашњи дан: Рођен велики српски добротвор Сима Андрејевић-Игуманов

30. јануара 2013.

коментара: 0

30. јануара 1804. – Рођен Сима Андрејевић-Игуманов, српски трговац и црквено-просветни добротвор.

Сима Андрејевић је рођен у Призрену. Школовао се у манастиру и за оно време стекао добро образовање. Бавио се прерадом и трговином дувана. Као трговац је радио у Цариграду и Одеси, а настанио се у Кијеву. Када се обогатио, почео је да се бави добротворним радом. Слао је богате прилоге у новцу и стварима црквама и манастирима по јужној Србији. Свесрдно је помагао школовање младих Срба и искрено се интересовао за просветне прилике у Србији. Своје богатство је пренео у Србију и употребио га за подизање просветних установа од опште користи.

Године 1872. је у Призрену подигао угледну зграду и у њој отворио богословско-учитељску школу, која је дала значајан број учитеља и свештеника, не само јужној Србији, него и Црној Гори, Босни и Херцеговини. Издржавање те просветне институције осигурао је једним имањем, купљеним у Београду на Теразијама. У центру Београда се налази његова задужбина, тзв. Игуманова палата.

Сима Андрејевић је једна од таквих личности за коју је почивши патријарх Павле говорио да није заложио само сав свој иметак, већ целог себе у просветне и хуманитарне циљеве чиме је узрастао у великог добротвора целог српског народа.

Овај трговац, живећи аскетски и сав предан Богу, који је иметак стекао послујући у Цариграду, Одеси и Кијеву, Београду, даривао је цркве, манастире, сиротишта, школе, домове ученика, певачка друштва, али помагао и болесне и немоћне, стипендирао ученике.

У тузи за сином Манојлом који је умро 1865. године, Сима Игуманов је „усинио сву омладину свог краја”. Вредним радом и штедњом Сима Игуманов је створио добра, која је, завештањем, оставио да вечно дају жељене плодове. Тако ће његова задужбина са именом његовим постати једна од најплодоноснијих установа те врсте у српском народу. Задатак Богословије, како је записано у Пројекту њеног устројства, био је „да спрема младиће српске народности, а православне вере у Отоманској империји за народне свештенике и учитеље”.

Јован Јањић, проучавајући несређену архивску грађу Фонда Симе Игуманова у Историјском архиву Београда, каже да је заслугом патријарха Павла задужбина 1991. године обновила рад што је подразумевало и враћање палате на Теразијама изграђене 1938. године.

После егзодуса српског народа са Косова и Метохије 1999. године Призренска богословија је привремено измештена у Ниш где је искључиво средствима Игуманове задужбине подигнуто ново монументално здање за школовање будућих свештеника.

Сима Андрејевић-Игуманов је умро у Призрену, 24. фебруара 1882. године.

ИЗВОР: Википедија, Политика

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.