Порекло презимена, село Будишић (Мали Зворник) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Будишић, општина Мали Зворник. Стање из 1930. године. Према студији "Соколска нахија" Љубе Павловића. Приредио сарадник портала Порекл Порекло становништва села Будишић, општина Мали Зворник. Стање из 1930. године. Према студији "Соколска нахија" Љубе Павловића. Приредио сарадник портала Порекл Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Будишић (Мали Зворник)

Порекло презимена, село Будишић (Мали Зворник)

Порекло становништва села Будишић, општина Мали Зворник. Стање из 1930. године. Према студији „Соколска нахија“ Љубе Павловића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Од ушћа реке Трешњице, где је и судница села Цулина, Читлука и Будишића, низ Дрину, до ушћа велике бучнице Пештанице, па уз Пештаницу на север, дуж Доње Трешњице, просгире се ово дугачко село до Радаковца и Бобија изнад Радаља. Насеља су и на чукама брда Медника. Медникова коса иде упоредо с трешњичком Орловачом са сниженим узвишицама, с изворима и насељима око себе. Средина обе ове косе зове се Јеовац. Од механе и ушћа потока Јеовика дижу се уз Пештаницу високе стене Дречевик и Плоча, и над њима испод Бобија је високи северни део села, сав у шумама и рудиштима. Од Медничке Стене па до ушћа Јеовика испод механе простире се доста у дужину равно, неплавно и плодно такозвано Будишино Поље, права житница овог села.

Око села су: од запада Дрина и речица Пјештаница, од југа Стијена и Кулина, од истока Јеовац, Град, Балвани, Радаковац, од севера Бобија и Влашке Њиве.

У Будишићу су ове воде: Пјештаница, Јеовац, Недића Поток. У селу су извори: Млаква, Радакова Чесма на Влашким Њивама (мајора Радаковића погинулог 1876. г.), Лазина Вода, Камена Чесма и Чесма.

Брда се зову: Приседо, Јагодња, Лазин Шанац, Лазино Брдо, Црвена Стијена, Капела, Велика Стијена, Рудине, Влашке Њиве, Камењача, Шанац и Бобија.

Њиве су: Њиве, Пјештаница, Стијене, Приседо, Присади, Ливаде, Јеовац, Ерића Стране, Кремењача (на Јеовцу) и Поље. Поље носи општи назив Будишин (Будишино Поље).

Махале су: Пештаница, Ерићи, Црвена Стијена, Матићи, Јеовац и Медник. Има од 1878. год. много спуштених Матића, Будишића и нових насељеника изнад Поља и низ Јеовик до саме Дрине.

Стара гробља на ушћу Јеовика и Трешњице око суднице, стари закопи под Бобијама докази су старог живота. И у овом селу било је старих муслиманских родова, који су живели над Пољем око механе, али су се они рано иселили у Босну, право у Зворник, где имају и данас потомства. Они су се и враћали у село и понова селили.

Биће скоро 200 година како су овде, уз муслимане, дошли однекуда са запада Будиша и Јева с децом и засновали Будишиће, по којима се и село тако зове. Будиша је дошао као рудар и два су му сина била рудари, а трећи је уз муслимане радио земљу. Насред Поља имају и данас неке зидине. Прича се, да је Будиша за живота подигао на том месту лепу зграду с чардаком и да је Будиша до зиме увек седео у Пољу, мада му је жена с децом живела у Јеовцу, око извора, који је Јева ископала и зове се Јевин Бунар. Будиша је једног сина отурио од себе у Осат, а два су остала код њега и њихови потомци су у Јеовцу и зову се Будишићи, Петровићи и Тешићи. Говоре западним дијалектом (20 к.; Св. Ђурђе).

Матијићи су дошли много доцније од Будише; они су из дробњачких Језера, дошли као сточари, али уз Будишу научили и рударски посао (20 к.; Св* Ђурђе).

Дуго је требало да прође времена па да почну долазити нови досељеници у ово село. Тек од 1808. год. почињу нагла спуштања појединих родова, и то је трајало до после 1838. год.

Живановиће је довео 1810. год. хајдук Анте Габела оздо негде испод Мостара и населио их на стенама. Антин син је Живан и по њему се зову његови потомци (6 к.; Аћим и Ана).

Јевтићи су из Амајића, дошли 1838. год. на саму границу и послије (7 к.; Мратиндан).

Тешићи су од Лишковаца из Д. Тријешњице дошли овде 1834. г. (9 к.; Св. Лазар).

Перићи су дошли из Читлука 1839. год. и на стенама (6 к.; Св. Алимпије).

Средојевићи из Вољеваца (4 к.; Св. Димитрије).

Тадићи I су из Црнче (5 к.; Св. Никола).

Тадићи II су из Црнче (3 к.; Св. Аврамије).

Нешковићи су из Доње Тријешњице (4 к.; Св. Арханђел).

Томићи су од Ерића из Доње Тријешњице (4 к.; Св. Арханђел). — Јовичићи су од Радошевића у Доњој Тријешњици (7 к.; Мратин дан)

Божићи су из Амајића (4 к.; Св. Јован).

У Будишићу има 13 родова са 99 домова.

 

ИЗВОР: Соколска нахија (стр. 494-496), Љубомир Павловић. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top