Poreklo prezimena, selo Donja Bukovica (Ljubovija) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Donja Bukovica, opština Ljubovija. Stanje iz 1930. godine. Prema studiji "Sokolska nahija" Ljube Pavlovića. Priredio saradnik portala Pore Poreklo stanovništva sela Donja Bukovica, opština Ljubovija. Stanje iz 1930. godine. Prema studiji "Sokolska nahija" Ljube Pavlovića. Priredio saradnik portala Pore Rating:
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Donja Bukovica (Ljubovija)

Poreklo prezimena, selo Donja Bukovica (Ljubovija)

Poreklo stanovništva sela Donja Bukovica, opština Ljubovija. Stanje iz 1930. godine. Prema studiji „Sokolska nahija“ Ljube Pavlovića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Ovo i suviše izduženo drinsko selo počinje od ušća Orahovičke Reke pa se levom stranom reke Ljuboviđe proteže niz reku sve do njenog ušća u Drinu. Samo pri ušću Babina prekinuto je selo. Donji i srednji tok sa svima naseljima i stranama, koliko se iz rečnog korita daje videti, zove se Babin i uračunat je u susedno selo Čigluk. Gornji tok Babina pod samim Baurićem, nazvani Berlovine, računa se u ovo selo. Od ušća Orahovičke Reke pa celom dužinom iznad Ljuboviđe visoka planinska kosa Drmnik daje selu pravi brdski karakter. A kad se baci pogled na BISOKI i plećati Baurić, koji se završuje kao iz mora izvučenim Nemićem, a vidi se iz cele Azbukovice i to onog kraja, koji je neposredno nagnut Drini, onda to još više pojačava sliku brdskog sela. S istočne strane Nemića ima prava pruga do u Drinu, kojom se odvajaju donji delovi sela G. i D. Bukovice. Kad se od zapadnog oboda Nemića put počne spuštati Ljuboviđi hvata se jednog potoka, koji se zove Duboki Potok a njegova dolina Duboko i njome slazi na reku Ljuboviđu. Na desnoj strani ovog potoka nad rekom Ljuboviđom i rečicom Babinom stoji visoko i zaravnjeno brdo, čije su severne strane u Čitluku a sve druge u ovom selu i nad varošicom Ljubovijom. Levo od Dubakog Potoka zemljište ispod Nemića spušta se u drinsku ravnicu dosta strmo. Nemić je go i stena s južne strane i tek od polovine počinje se zemljište sa plazevima i grotom spuštati dosta daleko. Pod Nemićem su jaka vrela i jedno od tih je Bele Vode s jakim potokom koji ide u Duboko.

Ispod Nemića i Dubokog nastaje donjo bukovičko drinsko plodno polje, takozvane Kašice. Kašice se dele na Begovine, Grabovicu, Durutovaču i Smajilovaču. Istočni deo Polja, do same Drine, zove se Sikorić, nazvat po svom spoljašnjem izgledu.

Oko sela su: od zapada Ljuboviđa, Orahovica, od istoka Dubovski Potok do Rusimovca, odatle Baurić, Nemić i Podnemić.

U selu su rečice: Babinska Rijeka, Berlovački Potok, Skrajnički Potok, Duboko.

U selu su ove vode: Amzino Vrelo, Vrelo u Gledeći, Vrelo u Dubokom, Hladna Voda, Česma u Podnemiću, Česma na Bauriću i Vrela u Berlovinama.

Njive nose ove nazive: Vrela, Amzovača, Ravan, Luke, Rosulje, Bare, Kose, Sopot, Doline, Dolovi, Vrtače, Begovine, Podrumine, Lokva i Žeravija. Livade su Luke i Lukavice.

U selu su brda: Kik, Gledećska Kosa, Gledeća, Duboka Jaruga, Nemić, Baurić, Berlovsko Brdo, Rosulje, Skrajnik, Šarampov, Popovača, Drmnik i Popovac.

Zaseoci su: Berlovine, Gledeća, Duboko, Drmnik, Ravni, Skrajnik, Podnemić i Amzići.

Stara groblja u Kašicama i Dubokom, stare zidine na Nemiću i Bauriću, stare iskopine po Berlovinama i Dubokom dokaz su starosti i ranijeg života u ovom selu.

Do 1834. god. u hataru sela bili su:

Amzići, čisto muslimansko selo. Amzići su bili u mahali Podnemiću, oko Belih Voda i istočno podilazili pod Šapare, opet muslimansko selo. Amzići su 1820. god. imali 10, a 1832. god. 9 kuća. Oni su 1834. god. raseljeni, a njihove su zemlje otkupljene i prodate seljacima iz sela i sa strane.

Stariji su rodovi:

Manojlovići u Ravnima. Došla su tri brata iz crnogorskog Kolašina. Jedan se od njih zvao Rađen i imao je sina Manojla. Stariji brat je otišao u Rađevinu u sokolska sela, a ona dvojica ostala su ovde i od njih su Manojlovići i Nikolići u Belim Vodama, Timotići, Ostojići i Nikolići u Ravnima, Alimpići u Skrajniku. Ima ih i odseljenih u valjevska sela kod Obrenovca, a i po zanatima i trgovini (36 k.; Sv. Nikola).

Stari rod su i:

Milovanovići. Ovim prezimenom prozvati su po đačetu Milovanu iz narodne pesme „Boj na Bariću.“ Oni su iz Pive došli preko Osata u ovo mesto, i poseli Berlovine i od starina gospodari Baurića i njegovog polja. I oni se seljakaju i idu po zanatima i trgovini. U selu se zovu: Milovanovići, Ristanovići, Lazići, Aćimovići u Berlovinama i Spasojevići u Drmniku (29 k.; Sv. Nikola).

Stari su rod na Belim Vodama:

Radanovići. Predak Radan došao je u Amziće nekom Amziću u službu iz Belih Voda u Dugim Poljanama kod Sjenice; od njega su osgali Radanovići (15 k.; Sv. Arhanđel).

Iz doba opštih pokreta pred kraj XVII veka su:

Stojanovići, došli iz Grčića od tamošnjih Jovanovića (12 k.; Đurđic).

Kedići su iz Beserovine od Jugovića Vimića (13 k.; Sv. Stevan).

Stanišići su iz Gvosca i nad Babinom (12 k.; Sv Nikola).

Radivojevići i Srećkovići su iz Babina od Maksimovića (12 k; Sv. Avramije).

Stanojevići su od Hercegovaca u G. Košljama (7 k.: Sv: Srđ).

Posle 1834. god. su došli:

Vasarići (Mitrovići) iz Ploske u Godečevu i izašli na Ravni (8 k.; Sv. Nikola).

Jevremovići od Kneževića u Gornjoj Bukovici (5 k.; Sv. Nikola).

Jovići su od Erića s Carine (5 k.; Sv. Vasilije).

Krstići iz Osata. Krstu dovela mati preudajom u Manojloviće iz sela Zalužja (4 k.; Sv. Đurđe).

Erići (Džankovići) su od Jankovića iz Grčića (4 k.; Sv. Nikola).

Vasići su od Vasića iz Leovića (6 k.; Sv. Đurđe).

Jeremići su iz Gornje Ljuboviđe. Mati preudajom dovela u Milovanoviće dete Jeremiju a ono u selu ostalo (4 k.; Sv Stevan).

Jankovići su iz Gornje Orahovice (4 k.; Sv. Jovan).

Vasići su od Vasića iz Gornje Bukovice (5 k.; Sv. Trifun).

Nikolići su iz Zalužja u Osatu (4 k.; Sv. Đurđe).

Lazarevići su iz drugog sela u Osatu (4 k.; Mratindan).

Valetići su iz Gornje Bukovice (3 k.; Sv. Alimpije).

Nedeljkovići su od Kurevija iz Donje Orahovice (2 k.; Sv. Nikola).

Vujići su od Sarića u Leoviću (2 k.; Miholjdan).

U Donjoj Bukovici ima 23 roda sa 201 domom.

 

IZVOR: Sokolska nahija (str. 467-469), Ljubomir Pavlović. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top