Na današnji dan: Umro glumac Miodrag Andrić – Ljuba Moljac

22. januar 2013.

komentara: 2

22. januara 1989. – U Zagrebu umro srpski glumac Miodrag Andrić – Ljuba Moljac.

Andrić je rođen u Kragujevcu 28. januar 1943. godine. Kao dečak sa porodicom odlazi u Beograd u kom je odrastao i školovao se. Ljuba je bio jedan od najboljih komičara koje smo imali. Pomalo je koristio način glume kao Baster Kiton tj. ni u najsmešnijim situacijama on se nije smejao. Drugi su ga, opet, poredili sa čuvenim američkim komičarem Lenijem Brusom.

Neke od Andrićevih monodrama, u stvari pesama u desetercu, su snimljene na kasete za kasetofone, i kružile su Beogradom. Jedna od njih je bila parodija pod nazivom Moj na Kosovu i Hamlet. To su bile pesme sa dosta masnim rečnikom, pa su se mogle kopirati i distribuirati samo ilegalno, tj. nije ih bilo u slobodnoj prodaji. Preminuo je u Zagrebu 22. januara 1989. godine prethodno dobivši izliv krvi u mozak, i to na bini dok se nalazio na turneji sa Tri nosketara (sa Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem) u banijskom mestu Glina.

Godine 2004, po njegovom scenariju, je snimljen film Pljačka Trećeg rajha. Bio je stalni član i prvak pozorišta Atelje 212 iz Beograda. Znao je da ode na „žur“ i da kaže „pričam fazone dok ima vinjaka u flaši“. Ekipa bi brzo otrčala do najbliže prodavnice i smeh do suza i bola je mogao da počne.

Između ostalih, glumio je u sledećim filmovima: Kad budem mrtav i beo, Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT, Nije nego, Sve će to narod pozlatiti, W. R. – Misterije organizma, Radio Vihor zove Anđeliju, Majstori, majstori, Laf u srcu švercer pantalona, Moljac (film) Ljuba Moljac, Sekula i njegove žene, Tajna manastirske rakije…

IZVOR: Vikipedija, poznati.info

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Miko

    Kakvo poredjenje, s ovim, onim… Bio je to jedan, neponovljivi, nas Ljuba Moljac !!!
    Vecna mu slava !

  2. Ljubomir Jevremović

    Otac Ljube Moljca je iz sela Gračanica, Opština Ljubovija, bio je oficir bivše jugoslovenske vojske… 🙂