Srećna vam Srpska Nova godina

14. januar 2013.

komentara: 0

Pravoslavni vernici, koji vreme računaju po julijanskom kalendaru, danas obeležavaju početak Nove 2013. godine. Na isti dan proslavlja se i Obrezanje Isusa Hrista i spomen na svetog Vasilija Velikog. Portal Poreklo želi svima srećne praznike i da Novu 2013. provedete u miru, slozi i ljubavi. Živeli!

Nova godina po julijanskom kalendaru osim odomaćenog naziva kod nas – Srpska Nova godina, naziva se još i Pravoslavna Nova godina ili Stara Nova godina. Kod Srba se praznik naziva Malim Božićem i priprema se poseban kolač – vasilica. Kod Grka je sličan kolač nazvan “vasilopita”.

Osim među vernicima Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan se kao početak Nove godine obeležava služenjem molebana i na Svetoj gori, u Rusiji, Jerusalimu, Gruziji, Ukrajini, Jermeniji i još nekim pravoslavnim zemljama.

U srpskoj kneževini su u 19. veku ovoga dana održavane narodne skupštine, a u Hilandaru je običaj da biva godišnji sabor staraca.

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški ‘Am Bothan’).

Osim Nove godine pravoslavne starokalendarske crkve 14. januara u jednom danu proslavljaju i Obrezanje Isusa Hrista, kao i spomen na svetog Vasilija Velikog.

Osmog dana po rođenju, Hristos je po Mojsijevom zakonu, koji je važio za svu jevrejsku mušku decu, obrezan, pri tome je dobio ime Isus. To beleži evangelist Luka.

Arhiepiskop grada Kesarije u Kapadokiji, Vasilije, nazvan Velikim, upokojio se na današnji dan, 379. godine, u 45. godini zemaljskog života. Njegove zasluge za Crkvu su brojne. U svoje vreme niko mu nije bio ravan po mudrosti. Smatra se učiteljem vascele Crkve, ocem istočnog monaštva, braniocem vere od jeretika.

On je sastavljač teksta liturgije, koja nosi njegovo ime. Sačuvana su mu skoro sva dela, koja je napisao. Kod Srba se slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Sveti Vasilije Veliki je slava srpskog monaštva.

IZVOR: Vikipedija, RTS

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.