Срећна вам Српска Нова година

14. јануар 2013.

коментара: 0

Православни верници, који време рачунају по јулијанском календару, данас обележавају почетак Нове 2013. године. На исти дан прославља се и Обрезање Исуса Христа и спомен на светог Василија Великог. Портал Порекло жели свима срећне празнике и да Нову 2013. проведете у миру, слози и љубави. Живели!

Нова година по јулијанском календару осим одомаћеног назива код нас – Српска Нова година, назива се још и Православна Нова година или Стара Нова година. Код Срба се празник назива Малим Божићем и припрема се посебан колач – василица. Код Грка је сличан колач назван “василопита”.

Осим међу верницима Српске православне цркве, овај дан се као почетак Нове године обележава служењем молебана и на Светој гори, у Русији, Јерусалиму, Грузији, Украјини, Јерменији и још неким православним земљама.

У српској кнежевини су у 19. веку овога дана одржаване народне скупштине, а у Хиландару је обичај да бива годишњи сабор стараца.

Занимљиво је и то да традиција обележавања Јулијанске Нове године постоји и у неким немачким кантонима у Швајцарској (као Alter Silvester), као и у неким деловима Галске заједнице у Шкотској (Единбуршки ‘Am Bothan’).

Осим Нове године православне старокалендарске цркве 14. јануара у једном дану прослављају и Обрезање Исуса Христа, као и спомен на светог Василија Великог.

Осмог дана по рођењу, Христос је по Мојсијевом закону, који је важио за сву јеврејску мушку децу, обрезан, при томе је добио име Исус. То бележи евангелист Лука.

Архиепископ града Кесарије у Кападокији, Василије, назван Великим, упокојио се на данашњи дан, 379. године, у 45. години земаљског живота. Његове заслуге за Цркву су бројне. У своје време нико му није био раван по мудрости. Сматра се учитељем васцеле Цркве, оцем источног монаштва, браниоцем вере од јеретика.

Он је састављач текста литургије, која носи његово име. Сачувана су му скоро сва дела, која је написао. Код Срба се слави као крсна слава, а код Грка и Руса као имендан. Свети Василије Велики је слава српског монаштва.

ИЗВОР: Википедија, РТС

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.