На данашњи дан: Умрла сликар Љубица Цуца Сокић

8. јануар 2013.

коментара: 0

8. јануара 2009. – У Београду умрла српски сликар и академик САНУ Љубица Цуца Сокић.

Рођена је у Битољу 9. децембра 1914. као кћерка Манојла Сокића (1887-1941), првог власника и главног уредника београдског листа „Правда“ и његове супруге Руже, рођене Кузмановић. Гимназију је похађала у Београду, где јој је професор цртања била Зора Петровић. Сликању су је учили професори Бета Вукановић, Љуба Ивановић, Јован Бијелић и Иван Радовић.

Љубица Сокић је радила и излагала у Паризу у годинама од 1936. до 1939. По повратку из Париза, први пут је самостално излагала своје радове 1939. у београдском павиљону Цвијета Зузорић.

Један је од оснивача уметничке групе „Десеторо“. Ова сликарска група је заједнички излагала 1940. године у Београду и Загребу. Групу су сачињавали: Даница Антић, Боривој Грујић, Никола Граовац, Душан Влајић, Миливој Николајевић, Јурица Рибар, Љубица Сокић, Стојан Трумић, Алекса Челебоновић и Богдан Шупут. Иако по свом саставу хетерогена, група се састојала од 2 жене и 8 мушкараца, било је ту академских сликара, са факултетским образовањем, али и сликара по вокацији, припадали су разним друштвеним слојевима од радништва до буржоазије. Заједничко овој групи је било то што су сви били сликари и ђаци Јована Бијелића. Неки од ових уметника су страдали у Другом светском рату, а они који су преживели били су значајни ликовни ствараоци у послератном периоду.

Љубица Цуца Сокић је професор на Академији ликовних уметности у Београду од 1948. до 1972. Године 1968. постала је дописни члан САНУ, а од 1978. била је редовни члан. Поред сликарства, бавила се илустрацијом дечјих књига и часописа, као и израдом скица за филмове.

Њено сликарство се описује као интимистичко. У почетку је сликала мртве природе, пејзаже, фигуре и портрете. Касније је тежила ка упрошћавању форми, геометризацији и умереној апстракцији. Повремено је користила технике колажа и експерименталних материјала.

Преминула је 8. јануара 2009. у Београду и сахрањена 13. јануара на Новом гробљу у Београду.

ИЗВОР: Википедија

ПРИЛОГ: Љубица Цуца Сокић, Аутопортрет

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.