Poreklo prezimena, selo Bogatić (Valjevo)

26. decembar 2012.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Bogatić, grad Valjevo. Stanje iz 1907. godine, prema studiji “KOLUBARA I PODGORINA“, autora Ljubomira Pavlovića. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Bogatić je na istočnom kraju prostrane Leskovičke visoravni, a na levoj obali reke Graca. Bogatinske su zemlje po vrtačama, dolovima i plećastim visovima.  Samo kišnih godina, zemlje ovog sela mogu doneti osrednji rod. Šuma je od lisnatog drveta, a ima je po celom sleu i njegovom ataru.

Bogatić je selo razređenog tipa. Prvobitno je bilo selo od jedne kuće, pa se posle deobom množilo i širilo na sve strane. Na ovaj način postao je džemat, kji se dalje grana i pomerao, te dobio današnji izgled. U selu se znaju tri džemata: Matići, Antonijevići i Oglavci.

Bogatić je prema haračkim tefterima iz 1818. god. imao 14 domova sa 17 porodica i 40 har. lica. Prema popisu od 1865. god. bilo je 25 domova sa 196 stanovnika….dokle prema popisu od 1900. god. bilo je 47 domova sa 382 stanovnika.

U Bogatiću je 48 kuća od 3 porodice. Odvajkada je sastavni deo leskovičke opštine u srezu valjevskom. Groblje je zajedničko ina Mehovinama. Selo ne preslavlja.

Bogatić je staro selo. Po pričanju starijih seljaka i predanjima koja su se očuvala u selu i okolini, selo je osnovala porodica Bogatinaca, doseljena iz sela koje je imalo današnje imena. Imena džematska: Matići i Antonijevići su po prezimenima glavnijih porodica, a Oglavci su ime po mestu naseljenja jer su po oglavcima ovih brda iznad reka Graca i Suvaje.

Po Guvništu se nalaze mnogi stećci za koje narod držji da su spomenici od starih madžarskih grobalja, kojih je bilo dosta u ovom selu, nu to mogu biti spomienici ranijih naseljenika ili izginulih putnika koji su sahranjivani pored puteva. Kao seoska starina je stari, niz Dugalicu, u korito reke Graca, svedeni put kojim se u tursko doba i ranije išlo iz Bosne na Valjevo. Ovaj je put usečen u kamenu, a mogao je biti i rimski put po staroj tvrđavici u Branegoviću, koja je verovatno bila smestište male posade koja je ovaj put čuvala i održavala.

 

Poreklo stanovnštva i osnivanje sela

Matići su na Parlogu i u njima su ove porodice: Matići 4k, Rankovići 2k i Matijevići 3 kuće.

U Antonijevićima su: Mićovići 5k, i Antonijevići 7 kuća.

Oglavci su: Mitrovići 4k, Šabazovići 1k, Jankovići 4k, Marići (Mitrovići) 5k, Romanovići (Marinkovići) 3k, Kneževići 1k, Stevanovići 3 kuće.

Na Dugalici su: Mitrovići 2k, Markovići 1k i Gospavići 2 kuće.

Narodno predanje veli da je selo osnovao Jovan Bogatinac, doseljen pre početka 17. stoleća iz Donjeg Kolašina u Staroj Srbiji, iz bratstva ili sela Bogatića. Kad se Jovan doselio, našao je selo pusto i nenaseljeno, morao ga je krčiti i tako se naseliti. Prva kuća bila je na Tičaku. Jovan je imao tri sina: Iliju, Savka i Miliju, koji su živeli u zadruzi do smrti Ilijine. Po smrti Ilijinoj, braća se sa sinovcima tako podele da Miliji pripadne Parlog i sav kraj sela oko njega, Savku ostane Tičak, a sinovcima Guvnište. O naseljavanju Bogatića, svojim mlađima je pričao pok. Pavle Antonijević, rođen 1792. god., a umro 1891. godine.

  • MARIĆI, STEVANOVIĆI, ROMANOVIĆI i JANKOVIĆI – potomci Ilijini.
  • MITROVIĆI, GOSPAVIĆI i MARKOVIĆI – od Savka.
  • MIĆOVIĆI, ANTONIJEVIĆI i MATIĆI – od Milije.

Prema ovome, celo je selo skoro od jedne porodice, ima ih 46 kuća, svi slave Sv. Nikolu.

  • ŠABAZOVIĆ – je iz Vraneši u Starom Vlahu
  • KNEŽEVIĆ – iz Štrbaca u Starom Vlahu, obojica doseljeni pre 45 godina u ovo selo, prvo kao sluge, pa se posle ovde oženili i zakućili; oba slave Sv. Jovana.

 

Bogatinci se zanimaju zemljoradnjom i voćarstvom…dokle je stočarstvo svedeno na najmanju meru. Bogatinci se osim ovoga najradije zanimaju i zidarstvom. Zanat su izučili od Osaćana i od pre 30 godina otpočeli su ga u tolikoj meri upražnjavati, da su se pustili u samostalna preduzeća po svima susednim selima ove oblasti. Na zanat ih je uputila nerodnost njihovog sela i malena imanja.

 

IZVOR: “KOLUBARA I PODGORINA“, Ljubomir Pavlović, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga osma NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga IV Beograd, 1907. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Koreni

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. NemanjaVa

    Da li znate šta još detaljnije o poreklu Jovana Bogatinca? Iz Bogatića sam poreklom pa me interesuje. Unapred hvala.

  2. mg valjevo

    Jovan Bogatinac (orginalno Bogetinac, po selu Bogetic odakle se doselio, smestenom na izvoru reke Zete, bratstvo Pjesevaca, slave sv. Nikolu, pod tim imenom upisivano u turske teftere i u enturiji manastira Celije 1830. god.) se na ovaj prostor doselio sa svojom i bratovljevom porodicom.Prethodno prezime je nepoznato.Brat Jovanov se kratko zadrzao na ovom prostoru te nastavio put sa svojom porodicom ka Cesariji. Posto mu nedozvolise da granicu predje osta u Macvi i formira selo koje nazvase Bogetici (kasnije opstina Bogatic).Pominju se u popisu iz 1809. god. (Pavle Bogatinac, verovatno unuk Jovanovog brata).Iz ovog bratstva bio je i Nikonor Bogetic, savinski arhimandrit i provikar bokokotorski od 1812-1822, osvestao barjak rusko-crnogorsko-bokeljske vojske koju je predvodio mitropolit Petar I 1806. god.

    • Ivan

      postovani, video sam vas komentar i na sajtu http://www.ajmonegde.com, u vezi izvora reke Gradac. Radim zavrsni rad na temu predeo izuzetnih odlika klisuta reke Gradac, pa me zanima da li to sto ste napisali u komentaru postoji u nekoj literaturi? bio bih vam zahvalan ukoliko biste mi odgovorili. unapted hvala.
      pozdrav!

      • MG Valjevo

        Izvori podataka:1. Vojnogeografska karta,Sekcija 1:25000 Valjevo 4-1 (Susica),2. Dr Radenko Lazarevic valjevski karst (srpsko geografsko drustvo ,Beograd 1996.),3. Vode valjevskog kraja,Kolubara-veliki narodni kalendar za prestupnu 2004.,knjiga 14,IP Kolubara.

    • NemanjaVa

      Da li imate u pdf formatu knjigu ,,Selo Bogatić (valjevski” i ukoliko je imate lično u iz Valjeva ste kopirao bih je. Evo i moga mejla pa mi se se javite ukoliko ste radi [email protected]

  3. mg valjevo

    ispravka je neophodna, prvo treci sin Jovanov je Matija.Drugo, potomci Savkovi su Stevanovici, Markovici i Gospavici (prethodno Gavrilovici pa Pantelici), potomci Ilijini su Milovanovici, Marici, zatim Marinkovici, Jankovici i Mitrovici koji se prethodno prezivase Romanovici a Matijini su Petrovici od kojih nastase Matijevici, Markovici i Rankovici te sve tri familije uzese prezime Matici a od drugog sina Antonijevici.Sabazovic prezime postojalo je u Lelicu a njihov doseljenik u Bogatic preziva se Nikolic.Knezevici su se prethodno prezivali Dubnica,Simeunovic, Mihajlovic (postoji i Ivanic) konacno Knezevic po knezu Mijailu Dubnici. Postojala su i prezimena Dimitrijevici (potomci Jankovica), zivkovici (potomci Markovica), Zekici (potomci Matica iz Lelica), Jovanovici (teritorijalno pripali s. Leskovice kao i Miletici, Rakici pripali s. Lelic, Teodorovici nastanjeni iz s. Curovo, Bistrica, srez Prijepoljski.