Na današnji dan: Rođena glumica Mila Jovović

17. decembar 2012.

komentara: 0

17. decembra 1975. – U Kijevu rođena glumica i manekenka srpskog porekla Mila Jovović (engl. Milla Jovovich, srp. Milica Jovović, ukr. Mіlіca Йovovič, rus. Milica Йovovič).

Jovovićeva je započela manekensku karijeru u svojoj 11. godini. Godine 1988. dobila je svoju prvu profesionalnu ulogu u televizijskom filmu „Noćni voz za Katmandu“, a kasnije iste te godine se pojavila u svom prvom visokobudžetnom filmu „Raskršće dva meseca“. Nakon nekoliko manjih televizijskih i filmskih uloga, postala je poznata po ulozi u filmu „Povratak u Plavu lagunu“ (1991). Sledeća značajna uloga bila je u filmu „Peti element“ (1997), a kasnije je imala glavnu ulogu u filmu „Glasnik: Priča Jovanke Orleanke“ (1999). Godine 2002. igrala je glavnu ulogu u filmu „Pritajeno zlo“, koji je izrodio tri nastavka: Pritajeno zlo: Apokalipsa (2004) „Pritajeno zlo: Istrebljenje“ (2007) „Pritajeno zlo: Život posle smrti 3D“ (2010).

Pored svoje manekenske i glumačke karijere, Jovovićeva je 1994. objavila i album Božanstvena komedija.

Mila Jovović je rođena u Kijevu, Ukrajina (u to vreme deo Sovjetskog Saveza). Otac joj je srpski doktor Bogdan Jovović, a majka ruska glumica Galina Loginova Jovović. Porodica se preselila u London, a 1981. u Sakramento u Kaliforniji kada je Milica imala pet godina. Sedam meseci kasnije nastanili su se u Los Anđelesu.

Njena porodica je poreklom iz Crne Gore, a imaju imovinu u Metohiji u Zlopeku blizu Peći. Njen pradeda Bogić Camić Jovović bio je barjaktar iz plemena Vasojevića i gardijski oficir (perjanik) kralja Nikole I Petrovića; ime njegove žene bilo je Milica, po kojoj je Mila dobila ime. Njen deda Bogdan Jovović bio je komandant vojnog područja Priština, a kasnije je bio vojni finansijski inspektor u vojnim područjima Skoplje i Sarajevo, gde je otkrio veliku proneveru zlata. Kažnjen je jer je odbio da optuži svog prijatelja za taj zločin. Kasnije, komunistička vlada Jugoslavije ga je utamničila na Goli otok. Bojeći se da će ponovo biti uhapšen, pobegao je u Albaniju a kasnije je prešao u Sovjetski Savez, u Kijev. Druga verzija priče je da je zapravo on uzeo zlato. Milin otac, Bogdan Jovović, se kasnije pridružio njenom dedi u Kijevu, gde su on i sestra diplomirali medicinu.

Već sa 11 godina zapazio je fotograf Ričard Avedon koji ju je predstavio u Revlonovim reklamama „Najnezaboravnije žene sveta“. U oktobru 1987. predstavljena je na naslovnoj strani italijanskoj magazina ”Lei” što je bila prva od mnogih naslovnih strana na kojima se pojavljivala. Nastavila je karijeru foto-modela, a objavila je i muzički CD album pre nego što se pojavila u prvom filmu -Raskršće dva meseca}- 1988. Njeno pojavljivanje u filmu Povratak u Plavu lagunu 1991. izazvalo je neizbežno poređenje s drugim detetom modelom koje je postalo glumica, Bruk Šilds (koja je glumila u prvoj Plavoj laguni jedanest godina ranije). U većini svojih ranih filmova glumila je sporedne uloge.

Do kasnih devedesetih dobijala sve više honorare i ušla u svet akcionih junakinja glumeći u Petom elementu i u dva popularna filma zasnovana na seriji horor video igara Pritajeno zlo (najavljeno je njeno učešće u još dva filma iz te serije u 2006. i 2007. godini).

U 1994, Jovovićeva je, pod imenom Mila, objavila prvi muzički album „Božanstvena komedija“ (Divine Comedy), koji je kritika dobro prihvatila. Album je sadržao mnoge originalne pesme, a njena muzika upoređivana je sa Tori Ejmos i Kejt Buš. Iako je više pažnje poklanjala svojoj filmskoj karijeri, njen glas se pojavio i na albumu Legion of Boom 2004. koji je izdala grupa The Crystal Method.

Mila Jovović se udala za glumca Šona Endruza oktobra 1992. za vreme snimanja filma „Ošamućeni i zbunjeni“; taj brak je poništen mesec dana kasnije. Kasnije, 1997, udala se za režisera „Petog elementa“ Luka Besona. Razveli su se 1999, posle čega se kratko zabavljala sa gitaristom Red Hot Čili Pepers, Džonom Frušanteom. Bila kratko verena za pisca i režisera Pola Andersona („Pritajeno zlo“) 2003.

Mila Jovović govori više jezika: srpski, ruski, francuski i engleski. Jedan od omiljenih pisaca joj je Gabrijel Garsija Markes.

IZVOR: Vikipedija

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.