На данашњи дан: Рођена глумица Мила Јововић

17. децембар 2012.

коментара: 0

17. децембра 1975. – У Кијеву рођена глумица и манекенка српског порекла Мила Јововић (енгл. Milla Jovovich, срп. Милица Јововић, укр. Міліца Йовович, рус. Милица Йовович).

Јововићева је започела манекенску каријеру у својој 11. години. Године 1988. добила је своју прву професионалну улогу у телевизијском филму „Ноћни воз за Катманду“, а касније исте те године се појавила у свом првом високобуџетном филму „Раскршће два месеца“. Након неколико мањих телевизијских и филмских улога, постала је позната по улози у филму „Повратак у Плаву лагуну“ (1991). Следећа значајна улога била је у филму „Пети елемент“ (1997), а касније је имала главну улогу у филму „Гласник: Прича Јованке Орлеанке“ (1999). Године 2002. играла је главну улогу у филму „Притајено зло“, који је изродио три наставка: Притајено зло: Апокалипса (2004) „Притајено зло: Истребљење“ (2007) „Притајено зло: Живот после смрти 3Д“ (2010).

Поред своје манекенске и глумачке каријере, Јововићева је 1994. објавила и албум Божанствена комедија.

Мила Јововић је рођена у Кијеву, Украјина (у то време део Совјетског Савеза). Отац јој је српски доктор Богдан Јововић, а мајка руска глумица Галина Логинова Јововић. Породица се преселила у Лондон, а 1981. у Сакраменто у Калифорнији када је Милица имала пет година. Седам месеци касније настанили су се у Лос Анђелесу.

Њена породица је пореклом из Црне Горе, а имају имовину у Метохији у Злопеку близу Пећи. Њен прадеда Богић Цамић Јововић био је барјактар из племена Васојевића и гардијски официр (перјаник) краља Николе I Петровића; име његове жене било је Милица, по којој је Мила добила име. Њен деда Богдан Јововић био је командант војног подручја Приштина, а касније је био војни финансијски инспектор у војним подручјима Скопље и Сарајево, где је открио велику проневеру злата. Кажњен је јер је одбио да оптужи свог пријатеља за тај злочин. Касније, комунистичка влада Југославије га је утамничила на Голи оток. Бојећи се да ће поново бити ухапшен, побегао је у Албанију а касније је прешао у Совјетски Савез, у Кијев. Друга верзија приче је да је заправо он узео злато. Милин отац, Богдан Јововић, се касније придружио њеном деди у Кијеву, где су он и сестра дипломирали медицину.

Већ са 11 година запазио је фотограф Ричард Аведон који ју је представио у Ревлоновим рекламама „Најнезаборавније жене света“. У октобру 1987. представљена је на насловној страни италијанској магазина ”Lei” што је била прва од многих насловних страна на којима се појављивала. Наставила је каријеру фото-модела, а објавила је и музички ЦД албум пре него што се појавила у првом филму -Раскршће два месеца}- 1988. Њено појављивање у филму Повратак у Плаву лагуну 1991. изазвало је неизбежно поређење с другим дететом моделом које је постало глумица, Брук Шилдс (која је глумила у првој Плавој лагуни једанест година раније). У већини својих раних филмова глумила је споредне улоге.

До касних деведесетих добијала све више хонораре и ушла у свет акционих јунакиња глумећи у Петом елементу и у два популарна филма заснована на серији хорор видео игара Притајено зло (најављено је њено учешће у још два филма из те серије у 2006. и 2007. години).

У 1994, Јововићева је, под именом Мила, објавила први музички албум „Божанствена комедија“ (Divine Comedy), који је критика добро прихватила. Албум је садржао многе оригиналне песме, а њена музика упоређивана је са Тори Ејмос и Кејт Буш. Иако је више пажње поклањала својој филмској каријери, њен глас се појавио и на албуму Legion of Boom 2004. који је издала група The Crystal Method.

Мила Јововић се удала за глумца Шона Ендруза октобра 1992. за време снимања филма „Ошамућени и збуњени“; тај брак је поништен месец дана касније. Касније, 1997, удала се за режисера „Петог елемента“ Лука Бесона. Развели су се 1999, после чега се кратко забављала са гитаристом Ред Хот Чили Пеперс, Џоном Фрушантеом. Била кратко верена за писца и режисера Пола Андерсона („Притајено зло“) 2003.

Мила Јововић говори више језика: српски, руски, француски и енглески. Један од омиљених писаца јој је Габријел Гарсија Маркес.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.