Na današnji dan: Umro književnik Borislav Mihajlović Mihiz

15. decembar 2012.

komentara: 1

15. decembra 1997. – Umro književnik Borisav Mihajlović Mihiz.

Rođen je 17. oktobra 1922. u Irigu. Njegov otac Gojko Mihajlović bio je sveštenik i eparhijski administrator. Njegova majka Vukosava (dev. Jeftić) je bila rodom iz Ledinaca. Osim Borislava Gojko i Vukosava su imali i ćerke Ekatarinu i Veru. Njegovi Mihajlovići slave Svetog Jovana.

Mihiz je od prvog razreda škole stanovao u internatu koji su zvali Sveštenički konvikt. Njihov pitomac bio je osam godina. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima, a Filozofski fakultet u Beogradu. Bio je asistent u Vukovom i Dositejevom muzeju, književni kritičar NIN-a, upravnik biblioteke Matice srpske u Novom Sadu, saradnik Politike, umetnički direktor “Avala filma” i umetnički savetnik Ateljea 212, sve do odlaska u penziju.

Mihiz je jedan od najistaknutijih srpskih kritičara i esejista, pisac izuzetnog nadahnuća i rečitosti. U književnosti se javio knjigom poezije Pesme, 1947, a zatim su sledili: Ogledi, Od istog čitaoca, Književni razgovori, Portreti, Autobiografija o drugima 1- 2 i Kazivanja i ukazivanja. Bavio se i dramatizacijom Domanovićeve Stradije, Nušićeve Autobiografije, Lopova Leonida Leonova i romana Derviš i smrt Meše Selimovića. Na izuzetan prijem kod publike i kritike naišle su njegove drame Banović Strahinja i Komandant Sajler.

Bio je oženjen Milicom (dev. Riđevac), čiji su roditelji bili Stanko Riđevac  (iz okoline Stopanje) i Katarina (dev. Pihler).  Iz braka Borislava i Milice rodila se ćerka Mila.

IZVOR: Radovan Popović, “Mihiz, odgonetanje jednog života (Službeni glasnik, 2011), RTS

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar