Sveti Andrej Prvozvani

13. decembar 2012.

komentara: 2

Srpska pravoslavna crkva i vernici 13. decembra (30. novembra po julijanskom kalendaru) slave Svetog apostola Andreja Prvozvanog. Uredništvo portala Poreklo čestita svima koji slave ovog sveca, između ostalih i kraljevskoj porodici Karađorđević.

Karađorđevići slave svetog apostola Andreja od 1890. godine zato što su na taj dan Karađorđevi ustanici 1806. godine osvojili Beograd. Pre nego što su počeli da slave Andrijevdan, Karađorđevići su kao krsno ime proslavljali Svetog Klimenta (koji je u crkvenom kalendaru 8. decembra po novom, odnosno, 25. novembra po starom kalendaru). Posle smrti svoje supruge kneginje Zorke, budući kralj Srbije Petar Prvi zatražio je od srpskog mitropolita Mihaila da mu odobri da promeni slavu i da umesto Svetog Klimenta počne da slavi Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Sveti Andrej je bio rodom iz grada Vitsaide. Otac mu je bio Jevrejin Jone, a brat apostol Petar. Sveti Andrej Prvozvani je bio učenik Svetog Jovana Preteče, ali od onog trenutka kada je ugledao Isusa Hrista, pođe za njim kao prvi apostol, te se stoga i nazva Prvozvani. On zatim privede i svog brata Simona (Petra) veri hrišćanskoj. Po zanimanju je bio ribar, ali na poziv Isusa Hrista, baci mreže i pođe za Njim, nakon čijeg vaskrsenja i vaznesenja primi kao i ostali apostoli Duha Svetoga. Propovedao je u mnogim zemljama, a između ostalih u: Vitiniju, Vizantiji, Trakiji i Makedoniji, Tesaliji, Eladi, Irakliji i Amastridi. Preveo je mnoge narode u hrišćansku veru, postavio mnoge sveštenike i episkope. U Kijevu je pobo Krst na visini i prorekao sjajnu budućnost hrišćanskom narodu Rusije.

Propovedajući Hristovo Evanđelje, on pretrpe mnoge nedaće i nevolje, ali je ostao nepokolebljiv u svojoj veri. Svojim čudesnim moćima iscelio je mnoge bolesne, među kojima i ženu carskog namesnika u gradu Patri, koju on podiže iz postelje, te ona prihvati hrišćansku veru. Silno se razgnevi na to namesnik Eteata i naredi da se sveti Andrej razapne na krst i izbode kopljima, što i bi učinjeno. Ali ni tada nije odustao sveti Andrej, već je onako ranjav i izmučen i sa krsta delio narodu korisne pouke, propovedavši veru hrišćansku. Jer ne plaši se on od smrti, po drskosti, no po veri, jer smrt pravednih je dragocena, a smrt grešnika je ljuta. Usrdno se moleći Bogu, svoju dušu mu je predao u 62. godini života. Posle više godina njegove mošti su prenete u Carigrad u hram Svetih Apostola. Njegova glava se nalazi u Rimu, a jedna ruka u Moskvi, dok se deo moštiju nalazi u manastiru Svetog Apostola Andreja u Kefaloniji (Grčka). Kako je za života isceljivao uboge i bolesne, tako je nastavljeno i nakon njegove smrti sa delovanjem njegovih čudesnih moštiju. On pomaže svima, koji u nevolji i bolesti traže pomoć od njega.

IZVOR: Sajt Srpske pravoslavne crkve, royalfamily.org

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara