Свети Алимпије Столпник

11. децембра 2012.

коментара: 1

Српска православна црква и верници прослављају 9. децембра (26. новембра по јулијанском календару) преподобног Алимпија Столпника. Као крсна слава појављује се најчешће у Босни и то у власеничком, сребреничком, градишком и дубичком протопрезвитерату.

Свети Алимпије Столпник је рођен у Адријанопољу, граду Пафлагонијском, и од малена предан Богу на службу. Као ђакон служаше у цркви при епископу Теодору у томе граду. Но жељан усамљеничког живота, молитве и богомислија, Алимпије се удаљи на неко јелинско гробље ван града, од кога људи бегаху као од страшилишта због честих демонских привиђења. Ту он пободе крст, и сазида храм у част св. Ефимије, која му се беше јавила на сну. Покрај храма подиже столп висок, попе се на њ и проведе на њему у посту и молитви пуних 53 године. Ни подсмех људи ни злоба демона не могаху га одатле удаљити нити у намери његовој поколебати.

Нарочито од демона претрпе овај светитељ безбројне беде. Не само да га демони разним привиђењима устрашаваху него га и камењем удараху, и не даваху му мира ни дању ни ноћу кроз дуго време. Но Алимпије мужествени ограђиваше себе од демонске силе крсним знамењем и именом Исусовим. Најзад га побеђени демони оставише и побегоше, а људи почеше поштовати и долазити му ради молитве, утехе, поуке и исцелења.

Около његовог столпа подигоше се два манастира, с једне стране мушки, а с друге женски. У женском манастиру живљаху и матер његова и сестра. Св. Алимпије руковођаше монахе и монахиње са свога столпа примером и речима и сијаше свима као сунце са небеса указујући пут ка спасењу. Толику благодат имаше овај угодник Божји, да га често обасјаваше небеска светлост, и над њим се уздизаше до небеса стуб од те светлости. Беше Алимпије диван и моћан чудотворац како за живота тако и по смрти. Преживевши 100 година упокоји се 640. год. у време цара Ираклија. Од његових св. моштију сачувана је глава у Котломушком манастиру у Св. Гори.

 

ИЗВОР: Св. епископ Николај жички, “Охридски пролог”.

Наредни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

 1. Одвезан од ствари, одвезан од света,
  Од житејских брига и од страсног гњева
  Сав предан молитви и богомислију –
  То донесе славу светом Алимпију.

  На столп висок, висок, он себе уздиже,
  Тек даље од земље, – Богу ближе, ближе!
  Сав предан молитви и богомислију –
  То донесе славу светом Алимпију.

  Нек громови грме, погодити неће,
  Громовима Господ управља и креће,
  Сав предан молитви и богомислију –
  То донесе славу светом Алимпију

  Молитвом просија као сунце јасно
  И име му оста кроз векове гласно,
  Мисао о Богу створи бесмртника,
  Алимпија дивног, Божјег угодника.

  На небу се сада столп велики сија,
  То је светла душа светог Алимпија,
  И сада молитви сав је предан за нас
  Алимпије, столпник – и јуче и данас.

  Од њега се и сад зли духови крију.
  А ми радујемо – светом Алимпију.