Писмо из Словеније: Порекло Весића их Метохије

11. децембра 2012.

коментара: 6

Поштовани,

занима ме порекло презимена Весић. Јављам вам се из Словеније и зовем се Далибор. Отац је рођен у Косову, тачније Метохији, у селу Горњи Дрсник, општина Клина.

Крсна слава нам је Свети Димитрије и мала слава Свети Илија.

Тата ми је причао како је чуо од деде и старијих људа, да се почело кад се чукун чукун чукун деда Живан доселио из Црне Горе, вероватно из Жабљака. Ожењен је бијо са удовицом која је имала 7 ћерки. Живан је са истом женом имао чукун деду Милосава, који је постао јако добар и познат травар и лечио своје па чак и турске бегове, који су га плаћали златом и дали му, пре повлачења, огромну земљу. Како кажу, толико имање он није успео сам да обрађује па је ту земљу разделио међу своје ближње и комшије. Зато су до задњег људи причали да иду на Весићеву њиву која је заправо била њихова одавно. Милосав је имао онда сина Илију, мог прадеду који је погину као заробљеник Бугара на присилном раду јер је као што причају људи који су преживели, да због велике глади током обрађивања њиве са репом, заграбио репу из земље и почео да једе међутим га је Бугарин ударио, а Илија га је зубима за врат задавио. Био је веома јак човек. Илија је имао мог деду Милована који је исто био јако поштован човек и крвни мировник фамилија и са првом женом има једно дете, тетку Гмитру али му је жена умрла па се оженио бабом Цветом. Од Милована потиче мој отац Вукосав и стриц Вукоје, тетка Дара, тетка Гмитра и тетка Милица. Сви су расељени са Космета по Србији тенутно, стрика своју старост проживљава у Метохији са стрином. Баба покојна се звала Цвета и долази из Радуловића из села Гораждевац код Пећи. Чукун баба ми је из Петровића мајка моја из Вуканића из Гораждевца, а баба са мамине стране из куће Богићевића, а отац бабин је један највечих генерала на подручју Косова и Метохије српско – црногорске војске звани Димитрије Богићевић.

То је накратко што знам из прича мојих ближњих.

Ја би вам био јако захвалан ако би ми помогли са информацијама за које  вам се унапред захваљујем

Далибор

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Небојша Новаковић

  Весићи, 6 кућа. Три куће живе у Горњем, а три у Доњем Дрснику. Верују да су им се преци доселили из Црне Горе око 1850. године. Славе Митровдан, преслављају Илиндан.

  Извор : Ономастика дела Прекорупља омеђеног рекама Мирушом, Белим Дримом и Клином, Милета Букумирић

 2. Dalibor

  Poštovani Nebojša!

  Hvala vam na odzivu. Ako možete više od opštih informacija da mi pošaljete, stvarno bi vam bio zahvalan.

  lp Dalibor

 3. IVAN PETROVIC

  MOZETE LI MI POMOCI DA SAZNAM SVOJE POREKLO,MOJE IME I PREZIME JE IVAN PETROVIC,I ZIVEO SAM DO 1999 GODINE U SELU BELO POLJE OPSTINA PEC,TU MI JE RODJEN OTAC ALEKSANDAR,DEDA NOVICA,PRADEDA JANICIJE,CUKUNDEDA SPASOJE,SLAVIMO SLAVU SVETI JOVAN ,MALA SLAVA NAM JE SVETI SAVA,SRDACAN POZDRAV…

  • Марко Пејковић

   Иване, моје презиме је Пејковић и ми исто водимо порекло из Шекулара, отац и деда су преко Пећи дошли у Горњу Јабланицу и исто славимо Св. Јована. Колико видим на овом сајту порекло.рс, у ДНК резултатима Петровићи из Пећи који славе Св. Јована су хаплогрупа Г2а, као и ја хаплотипи су нам скоро исти. Дакле, сигурно смо неки даљи род. Јави ми се на и-мејл, волео бих да ступимо у контакт. Све најбоље!

 4. Dalibor

  Ivane ja vam ne mogu pomoći oko porekla ali obratite se na [email protected], Mogu vam samo reći, da mi je vaše prezime Petrović interesantno a pogotovo što mamino devojačko prezime Vukanić slavi istu slavu i preslavu kao i vi pa čak i očeva pokojna majka koja dolazi takođe iz Goraždevca kod Peći sa istom slavom i preslavom.

 5. Ana

  Pozdrav, interesuje me poreklo prezime Vesic. Znam da se deda doselio u Macvu iz Bratunca.