Pitanje čitaoca: Ko je predak Alempijevića iz Bresnice kod Čačka?

10. decembar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

moje ime je Miodrag, prezivam se Alempijević i već duže vreme pokušavam da dođem, odnosno da se približim svojim korenima i svom poreklu, ali nisam uspeo da prodrem dalje od onoga što sam i usmeno saznao od oca. Ono što znam i ono što sam saznao izneću sažeto i koncizno i iskreno se nadam da će Vam pomoći da mi utrete put u daljem istraživanju svog porekla.

Naime, moje saznanje seže do mog čukundede Jeremije Alempijevića koji je krajem 19-tog veka živeo u selu Bresnica kod Čačka. Imao je dva sina Miodraga i Spasoja 1889+1944 i kćer Miljanu. Spasoju, koji je bio seoski nadničar, njegovo stablo osušila je okupatorska krvava ruka streljavši 28.11.1944.-te godine celu porodicu. Pretraživajući vaš sajt došao sam do podatka da je 1903. godine na teritoriji sela Bresnice postojala porodica Alempijević sačinjena od dva domaćinstva, dve kuće. U napomeni piše da nije poznato odakle su se doselili i da slave Sv. Dimitrija što se poklapa sa mojim saznanjima.

Izvesni Alempije Komadin pojavljuje se u pismu izvesnog Jefimija Miletića Knezu Milošu . Pismo je napisano 19.2.1824. godine, a u vezi dozvole za seču hrastova. Na spisku se nalazi 29 stanovnika sela Bresnice, opština Čačak. Za tog Alempija Komadina neosnovano sumnjam da je moj predak. Interesovao sam se za poreklo porodice Komadin, Komadina, Komatina i došao do saznanja da jedan broj Komatina živi na teritoriji Ivanjice i da slave Sv. Dimitrija pa sam po slavi doveo te Komatine u vezu sa Alempijem Komadinom. Ponavljam, samo je moja pretpostavka (jer nemam ni jedan relevantan podatak i molim vas da i ove podatke koje sam vam izneo uzmete sa rezervom) da bi on mogao da bude moj predak. Takođe, ne znam ni koliko je autentično pomenuto pismo.

Dakle, na osnovu tih podataka uslovno sam povezao pretke sa izvesnim Alempijem koji su možda preuzeli iz nekog razloga prezime po imenu Alempije-Alempijević.

Ono šta još znam, a što možda posredno može dovesti do nekog podataka je da je žena Jeremije Alempijevića bila Ljubica iz porodice Nenadića, rodom iz Bresnice, a žena Spasoja Živka iz sela Katrge, žena Miodragova bila je Persida iz sela Vujetinci, opština Čačak takođe.

To je sve što znam o svojim precima i istorijskim činjenicama vezanim za njih pa vas molim ukoliko na osnovu navedenih činjenica možete da segnete dalje od Jeremije Alempijevića da mi se obratite putem e-mail adrese: [email protected]

U nadi da ćete mi izaći u susret dobrom voljom da mi pomognete ukoliko ste u mogućnosti,

unapred zahvalan

Miodrag Alempijević

 

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Igor

    Postojbina Komatina nije Ivanjica i uopste taj dio Srbije.

    Komatine su Crnogorci,koliko znam porijeklom Kuci,sa postojbinom na podrucju danasnje opstine Plav u Crnoj Gori,slave Mitrovdan.Vjerovatno su u procesu migracija naselili taj kraj Srbije,a s obzirom da mnoge porodice iz Sumadije i Raske oblasti (pa i Karadjordjevici) vode porijeklo iz onih krajeva koji su danas sastavni dio CG.
    Mislim da ste na pravom tragu,s obzirom da KomaDine sa D zive u manjem broju na podrucju Herceg Novog i Krajine…

  2. Marija

    Da li ste razmisljali o opciji da vodite poreklo od Alempijevica iz Lucana? U Lučanima, postoji džemat Alempijevići u kojem žive samo porodice ovog prezimena. Zovu ih još i Podojnice. Poreklom su od Pljevalja. Najpre su živeli pod Javorom, pa se jedan od predaka doselio u Lučane.