Питање читаоца: Ко је предак Алемпијевића из Бреснице код Чачка?

10. децембар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

моје име је Миодраг, презивам се Алемпијевић и већ дуже време покушавам да дођем, односно да се приближим својим коренима и свом пореклу, али нисам успео да продрем даље од онога што сам и усмено сазнао од оца. Оно што знам и оно што сам сазнао изнећу сажето и концизно и искрено се надам да ће Вам помоћи да ми утрете пут у даљем истраживању свог порекла.

Наиме, моје сазнање сеже до мог чукундеде Јеремије Алемпијевића који је крајем 19-тог века живео у селу Бресница код Чачка. Имао је два сина Миодрага и Спасоја 1889+1944 и кћер Миљану. Спасоју, који је био сеоски надничар, његово стабло осушила је окупаторска крвава рука стрељавши 28.11.1944.-те године целу породицу. Претраживајући ваш сајт дошао сам до податка да је 1903. године на територији села Бреснице постојала породица Алемпијевић сачињена од два домаћинства, две куће. У напомени пише да није познато одакле су се доселили и да славе Св. Димитрија што се поклапа са мојим сазнањима.

Извесни Алемпије Комадин појављује се у писму извесног Јефимија Милетића Кнезу Милошу . Писмо је написано 19.2.1824. године, а у вези дозволе за сечу храстова. На списку се налази 29 становника села Бреснице, општина Чачак. За тог Алемпија Комадина неосновано сумњам да је мој предак. Интересовао сам се за порекло породице Комадин, Комадина, Коматина и дошао до сазнања да један број Коматина живи на територији Ивањице и да славе Св. Димитрија па сам по слави довео те Коматине у везу са Алемпијем Комадином. Понављам, само је моја претпоставка (јер немам ни један релевантан податак и молим вас да и ове податке које сам вам изнео узмете са резервом) да би он могао да буде мој предак. Такође, не знам ни колико је аутентично поменуто писмо.

Дакле, на основу тих података условно сам повезао претке са извесним Алемпијем који су можда преузели из неког разлога презиме по имену Алемпије-Алемпијевић.

Оно шта још знам, а што можда посредно може довести до неког података је да је жена Јеремије Алемпијевића била Љубица из породице Ненадића, родом из Бреснице, а жена Спасоја Живка из села Катрге, жена Миодрагова била је Персида из села Вујетинци, општина Чачак такође.

То је све што знам о својим прецима и историјским чињеницама везаним за њих па вас молим уколико на основу наведених чињеница можете да сегнете даље од Јеремије Алемпијевића да ми се обратите путем е-маил адресе: [email protected]

У нади да ћете ми изаћи у сусрет добром вољом да ми помогнете уколико сте у могућности,

унапред захвалан

Миодраг Алемпијевић

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Igor

    Postojbina Komatina nije Ivanjica i uopste taj dio Srbije.

    Komatine su Crnogorci,koliko znam porijeklom Kuci,sa postojbinom na podrucju danasnje opstine Plav u Crnoj Gori,slave Mitrovdan.Vjerovatno su u procesu migracija naselili taj kraj Srbije,a s obzirom da mnoge porodice iz Sumadije i Raske oblasti (pa i Karadjordjevici) vode porijeklo iz onih krajeva koji su danas sastavni dio CG.
    Мislim da ste na pravom tragu,s obzirom da KomaDine sa D zive u manjem broju na podrucju Herceg Novog i Krajine…

  2. Marija

    Da li ste razmisljali o opciji da vodite poreklo od Alempijevica iz Lucana? U Lučanima, postoji džemat Alempijevići u kojem žive samo porodice ovog prezimena. Zovu ih još i Podojnice. Poreklom su od Pljevalja. Najpre su živeli pod Javorom, pa se jedan od predaka doselio u Lučane.