Na današnji dan: Osnovana “Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije”

5. decembar 2012.

komentara: 0

5. decembra 1929. – Stvorena “Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije”, čiji je zadatak bio fizičko i moralno vaspitanje jugoslovenskih državljana.

Član je mogao biti svaki punoletni državljanin, a postojala su i deca sokoli i sokolski priraštaj. Sokolske jedinice su bile sokolska društva, sokolske župe i Sokolski savez. Sokolsko društvo je bilo osnovna mesna organizacija koja je neposredno vršila odgajivanje svih sokolskih pripadnika svoga područja. Sokolska župa je udruživala više sokolskih društava, a Sokolski savez je bio najviša sokolska zajednica koja je udruživala sve sokolske župe Kraljevine Jugoslavije. Sedište je bilo u Beogradu.

Sokolskim društvom je upravljala društvena uprava, koja se sastojala iz starešine društva, njegovog zamenika, predsednika prosvetnog odseka, načelnika i načelnice, 5—10 članova i njihovih zamenika i 3—5 revizora računa i njihovih zamenika. Sokolskom župom je upravljala uprava župe, koja se sastojala iz starešine, njegovog zamenika, predsednika prosvetnog odbora, načelnika i načelnice, sekretara, blagajnika, 5—10 članova i njihovih zamenika i 5 revizora i njihovih zamenika.

Sokolskim savezom je upravljala Uprava koja se sastojala od starešine, pet podstarešina, načelnika, načelnice, po tri njihova zamenika, predsednika prosvetnog odbora, 15—25 članova i 7—11 njihovih zamenika i 5—7 revizora i njihovih zamenika. Upravu Sokolskog saveza je imenovao i razrešavao ministar prosvete i ministar vojske i mornarice u saglasnosti sa predsednikom Ministarskog saveta.

Starešina Sokolskog saveza je bio naslednik prestola Petar II Karađorđević. Starešina i Uprava su upravljali celokupnim radom Sokola Kraljevine Jugoslavije i predstavljali celokupno sokolstvo. Savetodavni organi za proučavanje i rešavanje načelnih pitanja bili su: Glavna skupština, Odbor delegata župa i Odbor načelnika župa.

IZVOR: Vikipedija

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.