На данашњи дан: Умро путописац и карикатуриста Зуко Џумхур

27. новембар 2012.

коментара: 0

27. новембра 1989. – У Херцег Новом умро Зулфикар Зуко Џумхур, југословенски путописац, сликар и карикатуриста.

Зуко Џумхур је рођен 24. септембра 1921. у Коњицу. Потицао је из старе, угледне породице муслиманског свештеника (улема). Отац му је Абдуселам Џумхур, а мајка Васвија рођена Руфо. Породица се два месеца по његовом рођењу преселила у Београд, где је његов отац радио као главни имам Војске Краљевине Југославије. Ту је завршио основну школу и нижу гимназију, а вишу гимназију у Сарајеву 1939. Почео је студирати право у Београду, али је прешао на ликовну академију, коју је завршио у класи Петра Добровића.

Прве цртеже је објавио у листу „Народна армија“ 1947. године, а од тада је сарађивао као карикатуриста и илустратор у Јежу, Борби, „Ветрењачи“, Политици, Ослобођењу, ревији „Данас“ и НИН-у као стални сарадник и уредник.

Објавио је више од 10.000 карикатура. Написао је сценарије за више кратких и три играна филма. Урадио је 35 сценографија за позориште, а током последњих десет година живота радио је на сарајевској телевизији као писац сценарија и водитељ серија емисије „Ходољубља“. Његови суграђани сматрали су га једним од највећих боема свога времена. Умро је у Херцег Новом, а сахрањен је у родном Коњицу, 29. новембра 1989. године.

Добитник је бројних награда и Ордена братства и јединства са златним венцем.

Објављене књиге:

Некролог једној чаршији, Сарајево, 1958,

Писма из Азије, Мостар, 1973,

Ходољубља, Загреб, 1982,

Путовање бијелом лађом, Сарајево, 1982,

Постхумно су објављена његова Изабрана дјела у седам књига, која су обухватила и нове необјављене рукописе: „Писма из Африке и Европе“, „Стогодишње приче“ и „Адакале“.

Објавио је и Зелену чоју Монтенегра, заједно са Момом Капором.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.