Poreklo prezimena, selo Oparić (Rekovac) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Oparić, opština Rekovac. Priredila saradnica portala Poreklo Nataša Lazić-Bogosavljević. Vučićevići i Lazići, slave Sv. Petku Trnovu ( Poreklo stanovništva sela Oparić, opština Rekovac. Priredila saradnica portala Poreklo Nataša Lazić-Bogosavljević. Vučićevići i Lazići, slave Sv. Petku Trnovu ( Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Oparić (Rekovac)

Poreklo prezimena, selo Oparić (Rekovac)

Poreklo stanovništva sela Oparić, opština Rekovac. Priredila saradnica portala Poreklo Nataša Lazić-Bogosavljević.

Oparic

Vučićevići i Lazići, slave Sv. Petku Trnovu ( 8. 8.) i Sv Paraskevu (27. 10.)

Po legendi, familije su nastale od dva brata. Poreklom su iz Vučitrna, na Kosovu. Prezimena nose po Vučiću i Lazi, treći brat ostao na Kosovu. Otac Vučića i Laze je Mirko, od oca Marka. Po popisu iz 1831. nose prezime Marković.

Paunovići, poreklom su iz Crne Gore. Slave Đurđevdan i Sv. Iliju. Kumovi Vukićevići.

Smiljkovići, Nikolići i Đorđevići slave Veliku Gospojinu 28. 08. i Svetog Arhanđela Mihajla, i Nedeljicu, uoči Sv. Arhanđela. Poreklom su iz Crne Gore. Po popisu iz 1831. su Đorđevići.

Stevanovići i Bojići, poreklom iz Crne Gore, slave Sv Jovana Zimskog i Letnjeg. Zajednički predak Gligorije po popisu iz 1831. nose prezime Gligorijević.

Simići, Višnjići, Petrovići i Zdravkovići Slave Sv. Petku Trnovu i Sv. Paraskevu. Poreklom iz Toplice. Prezime Višnjić po baba Višnji (Petrovoj ženi), Petru, Simi i Zdravku. 1831. Nose prezime Radovanović. Zovu ih Topličanima, a zaseok gde Toplička mala. Radovan je otac Đorđa i Zdravka, a od Đorđa rodiše se Petar i Sima.

Glišići su iz Crne Gore. Slave Sv. Jovana i Sv Iliju. Predak Gliša je bratanac od Radovana od koga potiču Timšići, Jovanovići i Tanaskovići. Po popisu iz 1831 su Milenkovići.

Dacići i Miletići, loza po Dači koji je imao sinove Nikolu i Miletu. Nikolini potomci nose prezime Dacić, a Miletini Miletić. Poreklom su iz Kolašina u Crnoj Gori. Slave Sv. Petku i Sv. Paraskevu.

Antići i Cvetkovići poreklom su iz Toplice. Slave Sv. Jovan Milostivog i Sv. Jovana Zlatoustog. Antin i Cvetkov otac je Đorđe.

Stevanovići su starinom Petrušići, prezime uzeli po babi Stevani. Slave Đurđevdan i Sv. Đorđa. Starosedeoci.

Čardići, prezime nose po pretku Čardi. O poreklu ne zna se mnogo, jedan od nepotvrđenih podataka, sačuvanog kroz usmeno predanje, je i da su Čerkezi, sa Albanske granice. Dobri su zanatlije i sportisti. Slave Sv. Petku i Petkovicu.

Krstići, ne zna se odakle, jedan od usmeno sačuvanih predanja je i da se vezuju za nadimak „Žutai“ i da su doseljeni sa Albanske granice. Slave Sv. Arhanđela Gavrila i Sv. Arhanđela Mihajla. Jedna od najstarijih familija u selu.

Pešići, sa Kosova doseljeni u Gornji Dubič, a zatim u Oparić. Slave Sv Tomu 19. oktobra.

Glišići – Šutići, doseljeni iz Kaludre, u Opštini Rekovac. Nadimak nose po prvoupisanom prezimenu. Slave Sv. Jovana Letnjeg i Sv Jovana Zimskog.

Nićiforovići, doseljeni iz Kavadara, u Opštini Rekovac. Slave Sv. Jovana, letnjeg i zimskog. U srodstvu su sa Nikolićima u Kavadaru.

Miletići – Novakovići, doseljeni su iz Kolašina. Prezime promenili početkom dvadesetih godina prošlog veka, po dedi Mileti. Slave Sv Petku i Petkovicu. Predak Nikola upisan kao Nikola Crnogorac.

Matići su doseljeni iz Vranja. Slave Đurđevdan i Svetog Đorđa.

Pavlovići i Pavlićevići, doseljeni i Crne Gore. Slave Veliku Gospojinu i Sv. Arhanđela. Prezime po Pavliću.

Ilići, doseljeni iz Crne Gore. Slave Svetog Đorđa i Đurđevdan.

Obradovići su doseljeni iz Kolašina, u Crnoj Gori. Slave Sv. Petku i Petkovicu.

Ješići slave Sv. Arhanđela i Veliku Gospođu.

Milićevići, u popisu iz 1831, popisan predak kao Bećar Filip. Nosili i prezime Filipović. Doseljenici sa tromeđe Kosova, Srbije i Crne Gore. I sada postoji Milića zapis u zaseoku Popovicka mala. U srodstvu su sa familijama u selu Vrba, kod Jagodine i okolini Niša.

Arsići i Filipovići, Slave Sv. Petku i Petkovicu, potiču od dva brata Filipa i Arse. Poreklom su iz Crne Gore. Po nekim izvorima Arsa (Arenije). Upisan je kao Radisavljević.

Stevanovići, Slave Sv. Jovana, letnjeg i zimskog. Starosedeoci. Predak Stevan upisan je kao Gligorijević.

Todorovići, poreklom iz Crne Gore. Slave Sv. Jovana (7. jula) i Svetog Jovana Milostivog (25. 11.)

___________________________

Stanje iz 1955. godine: 

U Opariću ima 257  kuća.  Porodice su: 

Radovanovići (21), starosedeoci,  slave Aranđelovdan,  a preslava im je Velika Gospođa.

Milenkovići (4), takođe starosedeoci, slave Svetog Jovana po Božiću, a preslava im je Ivanjdan.

Brašići (11),  doseljeni iz Kopaonika,  a zovu ih Starovlašanima,  slave Đurđic,  preslavljaju Đurđev-dan.

 Ivanovići (7), doseljenici sa Kosova,  slave Aranđelov-dan,  a preslavljaju Veliku Gospođu.

 Radovanovići (9), doselili su se takođe sa Kosova, slave Sv. Jovana po Božiću, a preslavljaju Sv. Iliju.

Vukićevići (19), doselili su se iz Crne Gore u Kosovo, a odatle su došli ovde,  slave Aranđelovdan,  a preslavljaju Veliku Gospođu.

 Dacići (2), ne zna se odakle su, slave Petkovicu, a preslavljuju Petkovicu.

 Popovići (9),  doseljenici sa Kopaonika,  slave Aranđelovdan,  a preslavljuju nedelju što pada pred isti Aranđelovdan.

 Jeremići (7), doseljenici sa Golaka iz „Arnautsko“, slave Aranđelov-dan, a preslavljuju Veliku Gospođu.

 Karevci (4), doseljenici iz sela Žareva u okrugu Kruševačkom, slaveNikoljdan,  a preslavljuju Sv.  Nikolu što pada 9.  maja.

Drobnjaci (4), doseljenici iz Crne Gore,  najprte su se bili naselili u Kosovu,  pa su odatle došli ovde,  slave Đurđevdan,  a preslavljuju Sv. Iliju.

 Krstići (3), ne pamte odakle su,  slave Aranđelovdan,  a preslava im je Sv.  Aranđel.

Cvetkovići (9), ne zna se odakle su, slave Sv. Jovana Milostivog, preslave nemaju. Jedna su porodica sa Popovićima u Riljcu i Rekovcu.

 

IZVOR: „HRONIKA SREZA LEVAČKOG“ – rukopis nepoznatog autora iz 1955. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Miloš Stojadinović


Komentari (5)

 • goran

  Moran napomenuti da u popisu fale odredjena prezimena, to su Vuckovic I Milosevic a to su failije as vecim broken domacinstava.

  Odgovori
  • Bogdan Oparnica

   Da li neko zna odakle potiče familija Oparnica.Prema nekim saznanjima potiče iz okoline Rekavca.,sad me nešto asocira na Oparić selo pored ovog mjesta. Inače sad živimo u i u okolini Šipova u Republici Srpskoj.na putu između Mrkonjić Grada i Kupresa.Sva pregledanja na internetu vode do Rekovca i okoline, ali kako su se prije prezivali nikako da saznam.među ovim Prezimenima nas nema, ima nas još oko Beograda , nekoliko familija i u Vojvodini,,oko N Sada i Pančeva,.

   Odgovori
 • Drobnjak

  Poštovani,

  ima li još uvek Drobnjakau u Resniku i koja su im prezimena?

  Hvala!

  Odgovori
 • Jordan

  Šta je sa Stojadinovićima koji imaju i zaseok u Opariću koji se po njima zove?Oni su u srotstvu sa Todorovićima koji potiču od istoga pretka Stojadina.Nedostaju i Dacići .

  Odgovori
 • Zoran

  Ja sam Zoran Dačić. Unuk Stamenka Dačića iz Dragova, koji je rođen 1896. godine. Stamenkov otac se zvao Gmitar i bio je iz Oparića. Ako neko bilo šta zna o Gmitru Dačiću ili njegovim rođacima iz Oparića neka mi javi komentarom ovde ili na e-mail zorandacicjag@gmail.com, unapred zahvalan.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top