Poreklo pisca Vladimira Kecmanovića

24. novembar 2012.

komentara: 4

Vladimir KecmanovićROĐEN: U Sarajevu 3. jula 1972. godine

RODITELJI: Otac Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Beogradu; majka Nataša (dev. Parežanin), rođena u Sarajevu, poreklom Hercegovka, završila književnost, radila kao lektor i urednik u oblasti izdavaštva.

KRSNA SLAVA: Sveti apostoli Vartolomej i Varnava (Kecmanovići), Lazareva subota (Parežanini)

O PRECIMA: Moj deda po ocu Ilija je poreklom iz Bosanskog Petrovca, školovao se u Parizu i Beču, živeo u Beogradu, Sarajevu, Banja Luci… Deda Ilija je bio istoričar književnosti, osnivač izdavačke kuće Kosmos, u okviru koje je pokrenuo čuvenu ediciju Karijatide. Baba po ocu, Milica (dev. Raketić) je rodom iz Aranđelovca, dok su joj roditelji iz Čačka i Gradišta na Dunavu. Baba Milica je bila profesor latinskog i francuskog jezika. Moj deda po majci je Nedeljko Parežanin, rođen u selu Parež između Bileće i Trebinja, koje se danas nalazi ispod jezera hidroelektrane na Trebišnjici. Bio je književnik. Baba po majci Božica (dev. Ćuk), bila je službenica.

RATNICI: U Prvom svetskom ratu je učestovao pradeda Dušan Raketić, kao i pradeda Nikola Parežanin. On je bio pečalbar u Americi i vratio se kao dobrovoljac. Deda Dušan se vratio iz rata, ali je umro ubrzo od posledica bolesti.

PORODIČNA ANEGDOTA: Kecmanovići, sveštenička porodica, vode poreklo od porodice Kecman, a novom prezimenu kumovao je Vasa Pelagić kod kog je čukundeda Ilija učio bogosloviju. Kada je čuo kako se preziva, Vasa mu je rekao: “Kakvo ti je to prezime, ko švapsko? Zašto ne dodaš -ović?” I tako su nastali Kecmanovići.

PORODICA: Supruga Marijana (dev. Pešić) rodom iz Leskovca, ćerka Natalija.

BIOGRAFIJA: Završio osnovnu i srednju u Sarajevu, a Filološki fakultet – opštu književnost sa teorijom književnosti u Beogradu. Za kratku priču “Histerija” 1990. godine dobio Andrićevu nagradu na jugoslovenskom konkursu lista “Oslobođenje” za najbolju kratku priču. Sačinio je izbor dela Dušana Radovića i Dušana Petričića za knjigu Duškova kuća, koja je na Beogradskom Sajmu knjiga 2004. proglašena dečijom knjigom godine. Do sada je objavio više pripovedaka i romane “Poslednja šansa”, 1999, “Sadržaj šupljine” 2001, “Feliks” (nagrada Branko Đopić SANU, bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu 2007. godine), “Top je bio vreo” (nagrade Meša Selimović, Borislav Pekić 2008, bio u najužem izboru za gotovo sve ostale relevantne književne nagrade), “Sibir” 2011.

Upravo mu izlazi zbirka priča “Zidovi koji se ruše”. Bio saradnik na scenariju za film “Neprijatelj” Dejana Zečevića. Po romanu “Top je bio vreo” je snimljen istoimeni film.

Kecmanovićeva proza prevođena je na engleski, francuski, nemački, ukrainski i rumunski jezik.

Vlasnik je izdavačke kuće VIA. Stalni je kolumnista lista Politika i povremeni kolumnista više dnevnih listova.

 

IZVOR: Vladimir Kecmanović za portal Poreklo

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Zvonko

    Poštovani gospodine,
    danas sam pročitao jučerašnji članak u “Večernjim novostima”, pa bih u vezi sa time nekoliko reči o Vladimiru Vauhniku (i pored toga što je reč o romanu). Vladimir Vauhnik nije nikada bio engleski špijun. Možda jedno vreme nemački, ali iz Italije, dok nije italija kapitulirala 1943.
    Podaci: Memoari Valtera Šelemberga, poglavlje XVII, Špijunaža u visokom društvu, str. 200 – 209. izdanje RAD, Beograd 1958.godine
    Gospodin pukovnik Vauhnik je bio obaveštajac karaljevske vlade u Londonu (šta su oni radili sa podacima koje je on slao, to je druga priča), pripadnik četničkog pokreta ( kao i Leon Štukelj, Bajc, Rupnikov sin itd)
    Eto vam informacije.

    S uvažavanjem

    Ѕvoko Šaban

  2. Aleksandra

    Sad sam saznala da sa u srodstvu sa njim – preko loze Parezanin! Kako mali svet…

  3. Ana

    Poreklo prezimena Kecmanović je Kesmann a to je kripto jevrejsko prezime. Možete apsolutno proveriti istinitost.Kripto jevreji od grčke reči kryptos što znači skriven. Svi ti koji su menjali prezimena radili su to da bi narod koji je nativan pomislio da su i oni. Tajno pripadaju judaizmu i praktikuju ga ,dok javno to kriju i izjašnjavaju se kao pripadnici druge vere u ovo slučaju,kao i mnogim ,izjašnjavaju se kao Srbi a to nisu. Ne čudi loza Kecman uopšte,mnogo ima tu loših stvari oko njih,zemunski klan na primer.

    • Đurađ

      Nemoj da pišete gluposti Dođite u Bos. Petrovac i Drvar da vidite koliko porodica Kecman ima. I svi slave istu slavu, takođe i druga prezimena koja su proistekla od prezimena Kecman.