Сабор светог Архангела Михаила – Аранђеловдан

21. новембра 2012.

коментара: 3

Српска православна црква и верници 21. новембра (8. новембра по јулијанском календару) славе Сабор светог Архангела Михаила, познат и као Аранђеловдан. Портал Порекло честита свима који славе.

По броју свечара, Аранђеловдан је на другом месту, тек мало иза Светог Николе.

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава “оног који је као Бог”.

На грчком језику реч “архи” значи главни, први, а “ангелос” значи весник, анђео.

Према књизи “О небеској јерархији” светог Дионисија Ареопагита, ученика апостола Павла, војвода анђелске војске је архистратиг Михаило, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст.

Веровање каже да тај анђео није умро и да и даље по потреби силази међу људе, на земљу – као путник или просјак.

Арханђел Михаило је, према веровању, “живи светац”.

Бог је, пре стварања материјалног – видљивог света, створио невидљиви, духовни свет бестелесних сила. У почетку су сви духови били добри, све док се један од њих, Деница, није погордио понесен великом моћи коју му је Господ дао и сасвим се одметнуо од Бога. Постао је зао и чинио је многе лоше ствари. Око себе је окупио духове који су били колебљиви и наметнуо им своју вољу. У борбу против злог духа Денице и његових мрачних сила, ступио је Архангел Михаил, победио га и збацио са неба. Тако су се духовне силе поделиле на добре и зле, односно на анђеле и демоне. Анђео је грчка реч и значи – весник, а демон значи – пакосник.

По учењу Цркве постоји много анђела, они образују небеске војске, а над свима њима је Господ Саваот (Саваот значи господар над војскама). Све небеске војске се деле на девет чинова, а тих девет чинова имају три степена. У првом степену су: шестокрили серафини, многооки херувими и престоли, у другом су: господства, силе и власти, а у трећем: начала, арханђели и анђели.

Сваки човек, кад крштењем постане хришћанин, добије свога анђела, који се назива: анђео мирни, чувар душе и тела. Анђели чувају сваког човека. Мало ко није у одсудним животним тренуцима чуо глас свог анђела чувара, то је глас унутрашње душевне борбе, који ми зовемо гласом савести. Анђели не наређују и не туторишу, већ саветују остављајући свакоме слободан избор. Од људи се удаљавају једино кад они намерно греше и неће да се покају и поправе.

Први међу архангелима је Архангел Михаило, (што значи-Ко је као Бог). Он се непрестано бори против злих сила, за славу Божју.

Други је Архангел Гаврило (Сила Божја), који се људима јавља као благовесник.

Трећи, Архангел Рафаило (Помоћ или исцељење Божје), је помоћник људима у болести и невољи.

Четврти је Архангел Урило (Светлост или ватра Божанска), који као светлост, просветљава и озарује људски ум како би тежио према узвишеном.

Пети Архангел Салатиљ (Врховни служитељ молитава), загрева душе и срца људска на усрдну молитву, како би молитва била жарка, а не хладна и тек реда ради обављена.

Шести је Архангел Егудило (Хвала Божја) који награђује све који се труде да прославе име Господње.

Седми, Архангел Варахило (Делитељ благослова Божјих), је онај преко кога Бог шаље благослове у породице, за рађање деце и уређење породичног живота. Он помаже и даје благослове свима који се старају о немоћнима и гладнима.

Како би се одала пошта свим анђелима одређен је осми дан месеца новембра и тај дан се прославља под именом. ” Сабор Архистратига Михаила и осталих бестелесних сила”. У народу се тај дан зове Свети Аранђео или Аранђеловдан.

Новембар је одређен за ову славу зато што је то, по старом начину бројања месеци, био девети месец, а број девет одговара броју ангелских чинова, којих такође има девет. Аранђеловдан се по старом календару слави 8. новембра. Тај датум је изабран због подсећања да ће осмог дана Страшног суда доћи Исус Христос по други пут, са свим својим анђелима да суди живима и мртвима.

Многи који славе Аранђеловдан не спремају славско жито, наводно зато што је Архангел Михаило уз Архангела Гаврила и Светог Илију, живи светац. Сви светитељи су живи и од Бога прослављени.

ИЗВОР: РТС, forum.kraljevo.com

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Mitrovic Ljiljana

    Krsna slava mojih Mitrovica gde ih nema u prezimenima Dalmacije a pominju se u knjizi Pravoslavna Dalmacije za vreme Mletaka djed mi je rodjen u Polaci kod Knina od oca Milosa a pradjed Milos rodjen isto tako u gornjoj Dinarskoj Polaci ime mu je bilo Stojan nesto znaci tridesetih 1930 su otisli trbuhom za kruhom u Vojvodinu odatle u Beograd gde smo i danas ( otac je imao oko godinu dana najmladji ja zivim vec 40 godina u Parizu ali svoje korijene ne zaboravljam nikada pozdrav svima !!!!

  2. Marko

    Prezivam se Panic i ovo je nasa krsna slava. Zivimo u okolini Loznice i zanima me moje poreklo, tj prapostojbine mojih predaka? Negde se navodi da smo dosli iz Kolasine, negde iz Gradiske, a negde iz Zrenjanina. Hvala