На данашњи дан: Рођен глумац Љубиша Самарџић

19. новембар 2012.

коментара: 1

19. новембра 1936. – У Скопљу рођен Љубиша Самарџић “Смоки”, филмски и ТВ глумац, режисер и продуцент.

Рођен је у породици рудара који су радили у руднику угља Јелашница код Нишке Бање. Још у гимназији повремено ради да би издржавао породицу. Студирао је право, а потом је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Његов таленат је откривен веома рано и добио је стипендију за студије код режисера Бојана Ступице. Самарџић је завршио Академију у Београду.

Бојан Ступица му је прибавио стипедндију Атељеа 212, али је – привучен филмом (деби у Играма на скелама, 1961, С. Веиганда) – на сцени играо тек на самом почетку каријере. Пажњу критике привлачи већ следећом улогом шармантног неспретњаковића у „Прекобројној“ (1962) Б. Бауера, а углед учвршћује 1963. Филмовима „Пешчани замак“ Б. Хладник, „Дани“ Александра Петровића и „Десант на Дрвар“ Ф. Хаџића.За филм „Јутро“, где тумачи лик младог партизана суоченог с трагедијама рата, награђен је на фестивалу у Венецији. Награду Гран при у Нишу добио је за улогу у филму Вељка Булајића „Битка на Неретви“ 1969. године.

Кроз готово тридесет година глумио је главне и веће споредне улоге у више од седамдесет филмова различитих жанрова, најчешће у ратним и комедијама, али, у новије време, иу делима друштвене проблематике: „Љубавни живот Будимира Трајковића“, „Смрт господина Голуже“, „Живот је леп“, „Кућа поред пруге“ и др… Наклоност публике стекао је готово искључиво на филму, како сам каже, играо је код скоро свих југословенских редитеља; на телевизији је наступао релативно мало (главне улоге у четири телевизијиске серије: „Куда иду дивље свиње“, „Димитирије Туцовић“, „Врућ ветар“ и „Полицајац са Петловог брда“).

Добитник је и Седмојулске награде СР Србије 1984. године за глумачко остварење у протеклих двадесетпет година, те, тадашњег највишег признања Награде АВНОЈ-а 1988. године, иначе ова награда је први пут додељена једном филмском глумцу. Од свих југословенских глумаца најчешће је награђиван на пулском фестивалу.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Samardzic

    Rodjen je na kosovu selo Ariljaca gde je ziveo.

    Kasnije se tek preselio u Nis. Neznam zasto krije korene.